Начало » Общност » Ангелов: Не сме проспали лятото, това е резултатът от неспазването на мерките

Ангелов: Не сме проспали лятото, това е резултатът от неспазването на мерките

От самото начало ние призовавахме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса, от горенето на маски. Голямото недоверие към институциите доведо до този резултат. Не е необходимо да търсим виновни. Решението е едно – спазване на мерките и уважение към лекарите.

Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който призна, че смъртността в България е сериозна. По думите му обаче не трябва сега да се обвиняваме, а да се обединим.

Пред бТВ той изказа съболезнования на близките на всички, които са починали.

„Това, което се случва, е недопустимо! Това е ненормално да се случва! Това е проблем на организацията на самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновни, те са наказани“, коментира министърът по повод фрапиращите случаи на починали по стълбите пациенти в Пловдив.

Костадин Ангелов обаче подчерта, че трябва да се гледа и броят на излекуваните, за които пък не се разказвали отделни истории. Историята на всеки един излекуван обаче е успех за здравеопазването ни, категоричен е той.

„Това са възможностите на нашата здравна система към днешния момент. Тя е нереформирана, има нужда от сериозен ремонт. Нямаме консенсус – обществен, нямаме и политически. Лекарите, които работят в Сливен, са разположени на няколко места. Предстои ремонт на Спешния център. Т.е. такива са възможностите“, обясни здравният министър.

По думите му не може да се разширяват лечебните заведения само за COVID-19, защото трябва да се лекуват и пациентите с други заболявания.

На въпрос забавиха ли се мерките и организацията в болниците, проф. Костадин Ангелов каза:

„Категорично нито един ден от летните месеци не е проспан. 2-3 дни след назначението си пуснах заповедта каква да е организацията по лечебните заведения. Тя беше направена такава, каквато позволяваше. Ако някой може да създаде нови лекари и медицински сестри, аз не мога да го направя“.

Здравният министър докладва какво е било направено, имало е организация с органи на РЗИ, полиция и пожарната; искано е допълнително да бъдат доставени и коли; снабдяване с лекарства; ясно разписване на това кои болници се отварят, кои се затварят.

„Проблемът не е организационен. Няма персонал“, каза проф. Ангелов.

Попитан за липсата на места и за отказа от прием здравният министър каза, че се е действало по ясно разписан план. Той отрича да се е действало със забавяне и без конкретни насоки. Постоянно се е следяла заболеваемостта.

„Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, че там вече няма болнични легла. Има ли система в света, която може да устои на такъв натиск – отговорът е не“, отбеляза още проф. Ангелов.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец януари, след това според данните, ще се пристъпи към още едно удължаване – до март. България не спира да следи и ситуацията в другите държави, за да се ориентира и със своите мерки. С всички ресорни министри е направен анализ за ефекта от по-ограничителните мерки, преди да се пристъпи към заповедите.

По повод заповедта, че празненствата до 15 души ще са разрешени, здравният министър обясни:

„8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът ще бъде сериозен. Създали сме организация, която да позволи всяко едно действие извън заповедта на министъра на здравеопазването. Основната идея е да спрем масовото заразяване. Там, където има много голямо струпване, там искаме да ограничим. Не можем да забраним на хората да живеят. Нашите мерки са подобни на другите държави – ние следваме ясна политика, която следва логиката на всички европейски държави. Според медицинските специалисти в басейните риска от заразяване е по-малък отколкото във фитнесите“.

Ангелов направи уточнение и за пазаруването. Сутрин от 8.30 до 10.30 е „зеленият коридор“ само за хора на 65 г. и над 65 г. През останалото време те пак ще могат да пазаруват, но тогава вече е позволено и за всички останали клиенти.

Направленията за PCR още не са уточнени, стана ясно от думите на министъра.

На финала проф. Ангелов отново изрази благодарности към лекарите. Благодари и на всички граждани, които спазват мерките и се пазят. Попитан дали ще апелира да няма събирания по Коледа, той отговори лаконично – „Има време дотогава“. Проф. Ангелов подчерта, че се прави всичко, за да се даде глътка въздух на здравната система.

Източник: БТВ

 
banner
banner
Петя Митева