Начало » Общност » Здравният министър предлага локдаун до Коледа

Здравният министър предлага локдаун до Коледа

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви на брифинг, че е предложил по-строги противоепидемични мерки, които да бъдат гласувани от правителството. Ето какви са те:

Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца, до края на месец март

– Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всякакви извънкласни дейности;

– Преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества;

-Няма ограничение в дейността на обществения транспорт;

– Продъжалване на забраната за дискотеки;

-Преустановяване на дейността на заведенията за хранене, кафета. Могат да работят само за доставки по домовете;

-Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип, мол, заведения и др., с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, пощи;

– Без вътрешни и външни екскурзии;

Здравният министър увери, че няма да има КПП-та. Той посочи, че „зелените коридори“, които са за пазаруване в аптеки и магазини на хора над 65-годишна възраст, ще бъдат премахнати от следобедните часове и ще се изместят изцяло сутринта.

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на подобен натиск. За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг.

Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата, добави той.

Доц. Кунчев: България е 11 по заболеваемост от коронавирус в Европа

Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина, ще спасят хиляди човешки животи.

Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец“, заяви проф. Костадин Ангелов.

По негови думите мерките ще бъдат обсъдени в Министерски съвет и след тяхното одобрение ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

 
banner
banner
Budnavarna