Начало » Общност » Извънредно! Затварят България от петък

Извънредно! Затварят България от петък

Да бъдат въведени нови мерки предложи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Сред новите мерки е удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли.

Ако бъдат приети, мерките ще влязат в сила от 27 ноември.

Предложенията са следните:

– Удължаване срока на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца до края на март 2021 година.

– Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

– Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества.

– Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

– Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

– Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги.

– Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

„Колкото и да е подготвена една система няма как да издържи на подобен натиск.

Не искам и не мога да приема, че има по висша ценност от живота. Да губим живота на млади хора, на възрастни на лекари, на учители. Всеки живот има значение. Много лекари са болни, техните близки са болни. Много колеги починаха. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, за да скъсат веригата на заразата, каза здравният министър.

Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет”, обяви здравният министър.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота“, заяви още здравният министър.

 
banner
banner
Budnavarna