Covid-19 пламна и в Провадия

Петима от обитателите на Дома за възрастни с физически увреждания в град Провадия, както и трима души от персонала са дали положителни проби за COVID-19. Състоянието им е добро. В дома са предприети всички необходими мерки за дезинфекция, а на работещите там са осигурени лични предпазни средства.

Засега и петимата заразени в Дома за възрастни с физически увреждания нямат никакви симптоми. Единият от тях е напълно неподвижен.

„За тях са взети необходимите мерки и са настанени в отделни стаи, които са близо до санитарните възли, за да са отделени от останалите потребители“, обясни зам.-кметът по образование, социални дейности и здравеопазване в община Провадия Стефка Христова.

В дома живеят 29 души с физически увреждания. За тях през цялото денонощие се грижат един лекар, 4 медицински сестри и фелдшер. Според разпоредбите на здравната инспекция, в сградата редовно се извършва дезинфекция, за да не се разпространи заразата.

„Имат достатъчно маски, дезинфектанти, които са осигурени. В момента се осигуряват необходимите костюми, които да използват служителите в дома“, допълни Христова.

Състоянието на заразените с коронавируса се следи постоянно. При необходимост ще се търси съдействие от Многопрофилната болница в Провадия, където има COVID отделение.

„В момента не се налага настаняване в болнично заведение, но имаме уверение от болницата, че ще бъдат приети, ако се наложи“, каза още зам.-кметът по образование, социални дейности и здравеопазване.

Състоянието на тримата инфектирани от персонала на дома, сред които и управителката, също е добро. От днес те са под карантина на домашно лечение. На живеещите в дома е забранено да напускат сградата през следващите 14 дни.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!