Начало » Общност » Каква маска е най-добрата и как да я ползваме безопасно

Каква маска е най-добрата и как да я ползваме безопасно

В неделя винаги броят на направените тестове е по-малък, затова водещ критерий остава не броят на новите заразени, а каква част са те от всички изследвани. При трайната тенденция всеки трети да е позитивен, маските вече станаха задължителни, не само в градския транспорт и в междучасията. Вече говорим за часове наред – или за цели учебни и работни дни с покрити лица, разказва NOVA.

Докато в началото нямаше никакви, сега има какви ли не. Пандемията ни запозна с маските. Артикул, който не бяхме свикнали да купуваме, а сега се чудим коя е най-добрата. За не малка част от нас най-важно е качеството.

В департамента по Инфекциозна микробиология към БАН работят с опасни патогени. Ръководителят проф. Христо Найденски ни показва азбуката при защитата от А – подходящи маски за човек, който ходи само до магазина, до Я – маските, които се използват в люлката на заразата –  Ухан. Какво ще изберем зависи в каква среда се движим.

„Гражданинът, който пресича улици, движи се по улици и влиза в аптека нещо да си купи. За него е удачно да използва тази медицинската маска, която е популярна и тя има доста добър протективен ефект от 30 до 50% като за вируси се дават дори 95%. Германски изследователи и епидемиолози препоръчват, когато сме по улицата да ползваме една маска. Когато влезем в контакт с хора да ползваме двойна. Отгоре върху нея. Тогава ефектът се удвоява”, посочва проф. Христо Найденски – ръководител на департамент по инфекциозна микробиология към БАН.

На излизане не е добра идея да прибираме маската в чантата или джоба, за да я сложим пак. Така уж пазейки се от коронавирус, даваме добра среда за развитие на бактерии.
„Това са най-често бактерии стрептококи, стафилококи, коли бактерии. И тази маска, ако е замърсена би могло да допринесе за разпространяване на тази микрофлора в околната среда”, твърди проф. Христо Найденски.

Или с други думи можем да докараме инфекция на някой друг с по-податлив организъм. Това важи особено за места като училища, офиси, магазини и аптеки. За тези, които работят по 8 часа сред хора и нямат възможност за хоум офис, изборът на маска се усложнява. Медицинските маски трябва да се сменят на всеки два часа. Но и тези за многократна упореба не пазят вечно без да се сменят.

„Платнените маски се замърсяват също. Те се навлажняват ….тяхната употреба повече от 6 часа не е препоръчителна. След това изпиране. И да се изгладят, тоест да претърпят някаква термична обработка”, заяви проф. Христо Найденски.

 За цял работен или учебен ден е добре да платнената маска да се смени поне веднъж.  Това зависи 0т кой какво върши в това време.

„Ако се налага да работиш на компютър и мълчиш, маската не се контаминира толкова. Обаче ако говориш два часа, тази маска вече е добре да се смени”, категоричен е той.

Ако човек работи по 8 часа на ден и избере маски за многократна употреба, при смяна на всеки 2 часа, каквито са предписанията, средно на месец ще трябва да отдели по 57 лева.

Ако избере маски за многократна употреба, в най-икономичния вариант, при пране всеки ден и смяна на маската 2 пъти дневно, ще има нужда от 4 маски. Това прави по 16 лева месечно.

Средната цена на еднократните маски е 65 стотинки, а на тези за многократна употреба – 4 лева. Все пак цял месец при пране всеки ден и платнената маска ще се изхаби. Някои предпочитат да си шият маски. Но те трябва да съобразят кои материи са подходящи.

„За предпочитане са естествените материали, които да не дразнят и да не алергизират организма… това са памук, коприна”, заяви проф. Найденски.
Вместо платнена маска други предпочитат да носят бъф – сега се явява нещо средно между шал и маска.

„Това е съчетание с част от облеклото и същевременно защитните свойства на тези тъкани. Рационално за употреба, разбира се, че  зависи … колко често се употребява и отново задължението да ги перем, да ги поддържаме в нормално хигиенно състояние”, категоричен е професорът. Цените са между 6 и 20 лева и за него се отнасят същите препоръки, както за платнените маски.

„Задължително в чантата резервен вариант в зависимост от трудовия ритъм”, посочва експертът.

Пазарът предлага и друг вариант – маски с активен въглен.

„Активният въглен е много силен абсорбент. Това е известно на хората. И в този случай много добре абсорбира самите пръски и вирусните агенти в тях. Те са единствените сертифицирани в Европа с 98% надеждност. Поддръжката е от два модула. Единият е самият филтър, който се изважда. Те са от памук, който не е алергичен и не създава това дразнене на кожата. И ето я капсулата с активния въглен, която се вмества тука в самата маска. Добре е тя да се сменя всеки ден. Тоест в края на деня може да се изпере, да се изглади. На следващия ден да се ползва отново. Тази част на маската също се пере”, разяснява проф. Найденски.

Те са около 6 лева, но се продават и само филтри. А тези са сред маските, които най-бързо се изчерпват.

„ ироко използваната маска от медицинските специалисти, които работят в рискова среда. Този клас маски са адекватни на тези FFP2, които са за фини прахови частици”.
За тях в началото на пандемията СЗО предупреди да ползват само от медици и хора в контакт с болни. Но сега не са дефицит.

„Има някои, които са с клапани. Но тази е еднократна маска, има клапан, който обаче не е достатъчно добре филтрува въздуха. При издишване клапанът се отваря, което не е много удачно, защото се контаминира околната среда”. Тоест тази маска пази нас, но ние не пазим околните.  Посоките са важни и при шлемовете. Ако сме предпазени от кашлящ човек директно пред нас, то оставаме незащитени над и под шлема.

„Този шлем има най-малка степен на защита, предвид на това, че те само споят пред устата и предпазват от изхвърлянето на пръските в директна права посока без да предпазват разсейването около нас”, посочва експертът.

Отнася се и за големите шлемове – в затворено помещение магазин, аптека, училище, ако средата около нас е наситена с вируса, то трябва да имаме и маска. Шлемовете, които вървят около 9 лева в аптеките, пазят най-вече очите.

В департамента по инфекциозна микробиология има и маска, която пази 100%.

„Това е най-тежката артилерия, която се използва за патогени, особено опасни инфекции, включително в Китай и други лаборатории. Те са с филтър за издишания въздух и с отвор, от който се подава пък дихателната въздушна смес и те са абсолютно плътно затворени”.

Вървят с кислородна бутилка, която се носи на гърба и подава въздух. Тази маска не е за граждани, които отиват до магазина. У нас и за учените няма предвидени такива.

„Те са за изследователски цели там, където се работи с особено опасни патогени. 27:26 те са много удачни да работа със спешни пациенти, тежко болни с коронавирус, които дефакто са излъчители на особено голямо количество вируси, на патогени”.

Освен лицето, уязвима зона за вируса са и ръцете. Там изборът е ръкавици, дезинфектант или често миене със сапун. Проф. Найденски препоръчва и трите, особено за хора, които сега са на работа. Например един учител.

„Трябва да си мие ръцете, когато е в процес на преподаване.ако трябва обаче да мине да прегледа някои неща в тетрадката какво е написал даденият ученик, тоест скъси дистанцията, тогава е добре да сложи ръкавици.  И разбира се дезинфекцията на ръцете преди започване на работа”.

И все пак универсална рецепта за предпазване почти няма. Винаги подходящ е само един съвет – да се действа според ситуацията.

Източник: Нова тв

 

 

 

 

 

 
banner
banner
BudnaVarna.com