Начало » Общност » Все повече варненци искат да стават учители въпреки пандемията

Все повече варненци искат да стават учители въпреки пандемията

Един от регионите с най-много кандидати е Варна с над 300 желаещи да стават учители.

От септември близо 4 000 души от цялата страна са заявили интерескъм програмата за професионално и лидерско развитие на организацията. Тези цифри са почти двойно на статистиката от последните години и значително надвишават и миналата година, когато организацията отново отчете осезаемо увеличение на желаещите да стават учители

Все повече българи искат да стават учители въпреки пандемията от Covid-19и това, че образователният сектор е един от най-силно засегнатите. Рекорден брой хора са кандидатствали за учители до момента за програма “Нов път в преподаването” на фондация “Заедно в час”.

Кандидатстването за програма “Нов път в преподаването” продължава до 25 ноември на сайта zaednovchas.bg

Програма „Нов път в преподаването“ работи в регион Варна от тази учебна година, като в областта преподават четирима учители във Варна, Вълчи дол и Провадия.

Запазва се тенденцията най-много кандидати за учители да има от големите градове – София, Пловдив, Варна. Веднага след тях се нареждат Велико Търново и Стара Загора по желаещи да преподават.

Традиционно най-голям интерес към работата като учители с програмата на “Заедно в час” има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит до 10 години.Тази година има значителен интерес към програмата и от страна на студенти, завършващи педагогически специалности.

Всички кандидати за програмата на “Заедно в час” преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност – одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.

През следващата учебна година “Заедно в час” ще работи с училища партньори в 20 области на страната – Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен. Започването на работа в регионите зависи от наличните позиции в училищата и профила на участниците в програмата

 
banner
banner
Петя Митева