Начало » Общност » Когато фактите говорят – и тиквите мълчат

Когато фактите говорят – и тиквите мълчат

За Жипките и Магистралите:
Първата картинка е от магистрала в Холандия. Втората – Магистрала “Тракия”. 18% от територията на Кралство Нидерландия е вода, което изключително затруднява строителството. Земята е една от най-скъпите в света. Но, въпреки това, годишно пътната им мрежа се удължава с 600 км при средна цена на км 11 мл евра (и не за двулентова “магистрала”, а за 6 лентов път)! В България правителството стори средно 30 км на година, при цена на км 14 мл евра и то преди ремонта на ремонта! За сравнение:
Само за периода 1939-40 г. в Нацистка Германия са посторени 436 км магистрали…
Средната цена на км магистрала в Западна Европа е 6 млн евра, като това включва и едни от най-скъпите проекти – 700 млн/км за тунелите под Алпите, както и 100 млн/км за холандската магистрала над морето…. за разликата в цената на земята между цитираните държави и България въобще няма да отварям дума, нито за качеството на западните и бг „магистралите“! В Полша, където условията са сходни с нашите 1 км магистрала струва между 2 и 4 млн.
Та, както са казали древните, когато фактите говорят и тиквите мълчат!
Толкова по ефективността на това велико правителство. Не мога да разбера, обаче, защо журналистите не си напишат домашното и всеки път, когато тиквата започне да ръмжи, и да се хвали с великите си постижения, друсайки се при поредната си каруца обиколка, защо не го затапят с факти – толкова е простичко!
Автор: Мариела Нордел
 
banner
banner
Budnavarna