Начало » Общност » Ще паднат ли ограниченията на заведенията за 8 декември и Нова година

Ще паднат ли ограниченията на заведенията за 8 декември и Нова година

Право нощните клубове да работят при нормални условия на студентския празник 8 декември и на Нова година поиска Сдружението на заведенията в писмо до министъра на туризма Марияна Николова и здравния министър проф. Костадин Ангелов, разпространено до медиите.

Всички заведения разчитат на приходите от организирани мероприятия и колегите изразяват притеснение относно невъзможността да се планира политиката по отношение на рекламата, събиране на капаро, организиране на партита, наемане на певци, DJ и др. „Тези двата празника са изключително важни за бизнеса и ще бъдат глътка свеж въздух за всички – служители, артисти, собственици и не на последно място нашите клиенти.“

Затова и заведенията искат конкретни параметри, включително и за нощните клубове, които към този момент са под забрана за работа, по които да си организират работата при нормални условия а за 8 декември и Нова година

В отвореното писмо се посочва и че 15 дни след затварянето на заведенията заболеваемостта от Covid-19 ни най-малко не е намаляла, а точно обратното, което според тях е доказателство, че не заведенията са разпространители на заразата.

За 8 декември и Нова година те предлагат:

– Отпадане на забраната за работа на нощните клубове.

– Отпадане на „вечерният час“ за работа на заведенията до 23:30 ч.

– Допустимост на заетостта на заведенията от един човек на 2 кв.м.

– В периода 15:00 – 18:00 ч. заведенията да не могат да упражняват търговска дейност с цел пълна дезинфекция преди посрещането на вечерните резервации.

-Задължително отстояние от 1.5 м от маса до маса.

Също така в отвореното писмо се посочва, че никакви мерки няма да спрат струпването на хора за празниците, включително и в домашни условия, а пък и контролните органи там няма как да следят за спазването на мерките. Това пък обезсмисляло забраната за работа по тези празници. Нещо повече – при наличната във всички заведения аспирация и вентилация и липсата на такива в домовете на хората, това ги правело дори и по-безопасното място за празнуване.

От асоциацията настояват за сформиране на работна група от експерти, които да уточнят мерките за работа. И не на последно място – за нормалното провеждане на празниците, което със сигурност има отношение и към психичното здраве на хората.

Припомняме, че в края на октомври месец нощните заведения бяха затворени в София, като преди това тази мярка беше въведена в други градове с висока степен на разпространение на коронавируса – Перник, Сливен, Шумен, Благоевград, Русе. Това бе направено не без съпротива от страна на заведенията. Затварянето беше въведено и после за цялата страна.

Като заповедта бе удължена до края на месец ноември.

В цялата страна вече е въведено и ограничение на работното време на заведенията. Паралелно с това те бяха подпомогнати и с допълнително намаляване на ДДС-то на 9%, което обхвана и доставката на храна по домовете.

 
banner
banner
Петя Митева