Начало » Общност » 37% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

37% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това заяви пред bTV доц. Михаил Околийски – представляващ Световната здравна организация в България. Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични, добави той.

Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, съобщи доц. Михаил Околийски.

 

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни той.

 

„В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза доц. Михаил Околийски.

 

Изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. Замерванията са правени през определени периоди – юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил.

 

Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно, коментира доц. Михаил Околийски.

 

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

 

„Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни доц. Михаил Околийски.

 

По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх при около 60%. 85% усещат, че благосъстоянието им намалява. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи, обясни доц. Михаил Околийски.

 

Той посочи, че алкохолът води до повишени нива на агресия и има 17 жени, убити от партньорите си от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие.

 
banner
banner
Петя Митева