Начало » Интересно » Локдаун стана дума на годината

Локдаун стана дума на годината

Локдаун, терминът за карантиниране, беше избран за дума на годината от престижния английски речник „Колинс“, предадоха Франс прес и ДПА.

Рестриктивната мярка беше приложена от много държави по света за ограничаване разпространението на новия коронавирус. Локдаун е фигурирал в списъка от 10 други думи, някои от които свързани с пандемията, свидетелстващи за развитието на английския език.

От „Колинс“ са регистрирали над 250 хиляди употреби на термина през 2020 година, като те са били само 4000 една година по-рано.

„Езикът отразява процесите в света, който ни заобикаля, а 2020 беше белязана от пандемията от Ковид-19“, обясниха от екипа на „Колинс“ в комюнике за медиите.

Думата е била избрана, тъй като тя резюмира преживяното от милиарди хора по света, които са се подложили на ограничения заради новия коронавирус.
Великобритания е страната с най-много смъртни случаи, предизвикани от пандемията, която отне живота на над 49 000 души. жителите на Англия
са отново карантинирани от 5 ноември в продължение на един месец, след първия локдаун в края на март.

В списъка на кандидат термините на годината фигурираха също „коронавирус“, „социално дистанциране“ „самоизолация“ и „техническа безработица“.

Съкращението BLM на движението „Животът на чернокожите има значение“ също беше включен в списъка на най-често употребяваните термини според речника „Колинс.

Източник: БТА

 
banner
banner
Петя Митева