Храните, които зареждат имунната система

Кисело мляко, орехи, червени чушки и спанак трябва да бъдат включени в ежедневната диета през есента, за да помогнат на тялото да се справи с различни респираторни заболявания, включително новата коронавирусна инфекция.

„Ферментирала млечна напитка като кисело мляко е пробиотик: тя съдържа полезни бактерии, които ще помогнат в борбата с инфекциите.

Изследванията потвърждават, че децата, които консумират поне една порция кисело мляко на ден, са с 19% по-малко склонни да получат сезонни настинки,“ каза докторът по медицина Олег Медведев. Когато се купува кисело мляко, той съветва да се избере продукт, на който е написано „съдържа живи бактерии“.

Експертът препоръчва също да се включат в диетата орехи, които, като източник на ненаситени омега-3 мастни киселини, потискат възпалението в организма и помагат в борбата с респираторните инфекции.

„Последните проучвания показват, че ненаситените мастни киселини участват в активността на рецептори – това са чувствителни области на клетъчната мембрана, които разпознават чужди микроорганизми и стимулират имунния отговор“, каза Медведев.

Сред другите полезни и „неочевидни“ храни за борба със сезонните заболявания той също така препоръча червените чушки , който съдържа три пъти повече витамин С, отколкото средно големият портокал, и спанака, богат на бета-каротин и антиоксиданти, които помагат за укрепването на здравето.

Източник: БГНЕС

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

6 + 11 =