Начало » Общност » Варненски лекари спасиха млада жена след тежко усложнение по време на раждане

Варненски лекари спасиха млада жена след тежко усложнение по време на раждане

Лекари от АГ болницата във Варна спасиха живота на жена след тежко усложнение по време на раждане, съобщиха от лечебното заведение.

21-годишната пациентка, бременна в 31 г.с., постъпила по спешност в болницата на 21 октомври.

По време на прегледа се констатират изключително високи стойности на артериалното кръвно налягане. Заради бързата реакция на д-р Евгения Георгиева и правилно поставената диагноза Прееклампсия, пациентката се подготвя за спешно оперативно родоразрешение. В хода на подготовката за операция тя съобщава за силно намалено зрение, почти до слепота и настъпило кървене (абрупцио на плацентата).

В акушерството, прееклампсията е усложнение на бременността и клинично се проявява с хипертония и протеинурия с или без наличие на патологични отоци, високо рисково състояние, което застрашава живота на майката и детето. Ако не се установи навреме може да причини кома или смърт на майката и плода – преди, по време или след раждане. Това е абсолютна индикация за оперативно раждане (Цезарово сечение).

Пристъпва се към спешно оперативно родоразрешение по витални индикации за майката и плода. Състоянието на пациентката е било съпътствано от сериозно кръвотечение по време на секциото, в резултат на отлепването на плацентата. Стига се до състояние на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушения на кръвосъсирването и микроциркулацията с последваща полиорганна недостатъчност.

ДИК синдромът протича в три фази и изисква предприемане на животоспасяващи комплексни действия от страна на медицинските екипи. Предприетите своевременни реанимационни действия на екипа от акушер-гинеколози д-р Евгения Георгиева и д-р Боян Георгиев и анестезиолога д-р Али Селиман, стабилизират състоянието на пациентката.

След операцията са извършени консултативни прегледи с офталмолог от СБОБАЛ – Варна. Поради бързата и адекватна медицинска намеса зрението на пациентката е спасено.

Благодарение на навременната и висококвалифицирана медицинска помощ на лекарите от АГ болница пациентката е изписана в добро общо състояние. Поради преждевременното раждане новороденото продължава да се лекува в неонатологично отделение, като състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписано.

Ръководството на АГ болницата благодари на колегите от СБОБАЛ – Варна (Очна болница) и УМБАЛ „Св. Марина“ за съдействието.

Благодарности за екипа от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози за професионализма, отдадеността и човечността към нашите пациенти!

 
banner
banner
Петя Митева