Начало » Интересно » Варненската Kinetik направи на 3D принтер и електрическа картинг кола

Варненската Kinetik направи на 3D принтер и електрическа картинг кола

През пролетта на 2021 г., варненската компания “Кинетик Аутомотив” започва производството на 3D принтирани електрически картове.

Първият подобен прототип в България – „Kinetik 27″, вече беше представен в средата на октомври на международното състезание “Еко 24 часа на България“ на
картинг пистата в Хасково. Там той беше тествана от известният български пилот Николай Върбицалиев и предстои да бъде изпробван и от редица други наши състезатели.

Това каза за Радио Варна Антон Иванов от екипа на компанията.

Пистовата машина е вторият 3D принтиран електрически автомобил на варненския екип. Преди година те изумиха автомобилната индустрия, когато представиха уникалния си 3D спортен електрически автомобил с AR и VR, както и с изцяло техен софтуер без аналог в света.

Картът има възможност за цялостно зареждане под 10 минути и още редица иновативни технически характеристики.
Дизайнът отново е дело на Костадин Костадинов. Той използва елементи от стилистиката на първия модел на компанията – “Kinetik 07”, чието представяне беше преди година.

Едно от най-големите предизвикателства, с които варненският екип се е сблъскал, е комлектовката или как да бъдат поместени всички нужни компоненти в ограничените обем и тегло, характерни за този тип машина. Благодарение на редица иновации, Кинетик Аутомотив успяват да създадат продукт, който по тегло не отстъпва на
бензиновите си еквиваленти, но притежава превъзхождащи ги мощност и ускорение.

Потребителският интерфейс както и софтуерът, който управлява карта, отново са дело на варненците. На практика това позволява ключови характеристики като мощността, въртящия се момент, реакцията при подаване на газ и много други да бъдат изменяни в реално време. Подобна гъвкавост е немислима при картинг автомобил с двигател с вътрешно горене и позволява машината да бъде карана с еднаква лекота както от професионални пилоти, така и от любители на високите скорости, пояснява Иванов.

Източник: БНР

 
banner
banner
Петя Митева