Начало » Общност » Във Варна преместиха дърво с корен със специализирана машина

Във Варна преместиха дърво с корен със специализирана машина

Дърво, от подблоковото пространство на бл.221 във варненския кв.Кайсиева градина, днес беше преместено с хидравлична лопата за преместване на дървета. Целта беше да бъде демонстрирана специализираната техника. Освен операторът на машината в акцията участва и бригада от няколко души, което допринесе дървото да бъде отделено от мястото му с минимални наранявания. Хидравличната лопата е четирикомпонентна, като всяка част се задвижва поотеделно, за по-голяма прецизност. Акцията продължи час и половина.

Съчетаваме полезното с приятното, защото в момента изграждаме паркинг пред блоковете 221 и 222 и имаше необходимост от преместване на дървото. На практика алтернативата беше тяхното премахване. А в момента тече обучение на тема „Озеленяване и поддръжка на зелената система“ и от фирмата, която предполагам има сключен договор с община Варна, помолиха да осигурим място, където да извършат демострацията“, обясни за Радио Варна кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов.

Използването на тази съвременна техника е под добра от стария метод за преместване с багер и лопата, но трябва да се прави разумно. Затова предупреди арбористът Владимир Атанасов, който наблюдаяа акцията. Той е специалист към Европейския съвет по арборизъм, със специализации в Германия и Русия. Арбористите са специалисти по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда. Думата „арборист“ идва от латинската дума Arbor – дърво. Арбористът Владимир Атанасов е във Варна по покана на общината и проведе обучение по поддържане на зелената система на служители от озеленителните фирми.

 
banner
banner
Петя Митева