Начало » Общност » 16 годишната Сияна Бенчева от Варна представя първата си стихосбирка

16 годишната Сияна Бенчева от Варна представя първата си стихосбирка

На 1-ви ноември в 16:00 ч. в Hashtag Studio на ул. „Хан Аспарух“ № 2 във Варна е представянето на „съЗВЕЗДИЕ“ – дебютен литературен проект за 16-годишната Сияна Бенчева. Първата й поетична книга с 44 стихотворения и авторски илюстрации е условно разпределена в два цикъла: „СловосъчетА/Ения“ и „думи“. „Удивително мъдро поетическо пространство, което разширява географията си до вселенските мащаби; наситено е със звезди, слънца, дъжд, багри, цветя… Емоционалните на пръв поглед творби всъщност крият висока доза екзистенциален и социалноангажиран заряд, скрит в деликатни метафори“, споделят от „Думите“ – издател на „съЗВЕЗДИЕ“.

На 1-ви ноември, в тази първа за Сияна премиера, приятелите й са подготвили за нея и публиката изненада, като в четенето са поканили имена, свързани с артистичния живот на Варна. Всеки ще избере сред стиховете на Сияна онези фрагменти, които лично свързва със свои емоции и чувства.

зверски хубава бе мисълта
за НАСледство
но НАСледство от какво
щом дори НАС не ме привличаше

Сияна Бенчева е родена през 2004 г. Изучава френски, испански и английски език в IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна. Срещата й с поезията започва преди година. През 2019-та година печели и награда за илюстрация в конкурс за превод на поезия от френски език, организиран от Сдружението на преводачите и Българската секция на журналистите франкофони.

 
banner
banner
Петя Митева