Начало » Общност » Лекар с остра реакция на предложението на премиера за намаляване на карантината

Лекар с остра реакция на предложението на премиера за намаляване на карантината

Български лекар, който работи в Германия, публикува във фейсбук профила си отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което изразява несъгласие срокът на карантината за коронавирус да бъде намален от 14 на 10 дни.

До момента заразените с коронавирус във Федералната република надхвърлят 56 хиляди души. В петък канцлерът на Германия излезе с ясен призив за ограничаване на пътуванията и редуциране на личните контакти.

Меркел призова сънародниците си да намалят социалните контакти

На този фон в рамките на срещата на евролидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов излезе с изявление за намаляване на карантината до 10 дни.

Бойко Борисов от Брюксел: Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни

Това обсъждане провокира и острата реакция в социалните мрежи на д-р Борис Таблов.

Със сигурност поста ми е доста емоционален, не е и неутрален. По принцип в 10-дневната карантина вероятно има логика, има държави, в които това е въведено в стандартите, дори в Германия в момента тече обсъждане дали да не бъде променен 14-дневният срок. Но трябва много ясно да се поясни за какво точно става въпрос. Тоест, ако говорим за продължителност на карантината след деня на поява на симптомите на даденото лице, тогава има логика и основание да бъде намалена на 10 дни, защото все повече проучвания казват, че е рядкост след шестия-седмия ден на развитие на симптомите да предизвика разболяване на други пациенти. Ако беше разказано по този начин, човек може да приеме, че премиерът има основания за подобно решение. Само че в този случай начина, по който той го поднесе, изобщо не беше такъв. Той казва: „Намаляваме карантината от 14 на 10 дни“. Точка. Без никакви пояснения и така нататък. Мисля си, че за подобно решение, поднесено по този начин в настоящата обстановка в България, има голям риск да доведе по-скоро до усложняване, отколкото до подобряване“, коментира той пред bTV.

По наблюдения на д-р Таблов стратегията за опазването на рисковите групи, към които спадат и медицинските лица не функционира адекватно нито на национално, нито на регионално ниво.

Д-р Борис Таблов завършва Медицинския университет в Плевен през 2002 г., по-късно специализира доктурантура по анестезиология, а от 15 януари 2010 г. работи в град Нойрупин, на 65 километра североизточно от Берлин. Квалифициран е още в два сектора – реанимация и спешна помощ.

 
banner
banner
BudnaVarna.com