Начало » Общност » Хероинът бил като „разходка в парка” спрямо метамфетамините

Хероинът бил като „разходка в парка” спрямо метамфетамините

Около 100 хиляди души в България са зависими от наркотици , обяви Георги Фотакиев  по време на конференция на терапевтичните общности във Варна. Свещеникът даде пример, че за помощ към центъра „Св.Боян- Енравота” в квартал „Аспарухово” се обръщат хора, които от дълги години са зависими.

„Процесът не е само единично и изолирано явление – само във Варна, само в София или само на село. За, съжаление, в момента е пандемия. При мен дойде човек, който дори не знаеше, че е зависим. Заради претърпяна катастрофа е прекарал година и половина в гипсово корито и след това намира  сходно вещество на морфина – хероин, амфетамини”.

В последно време се сблъскваме повече със злоупотреба на метафетамини, които вървят в компания на екстремно пиене на алкохол, констатира д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” към Община Варна.

„Зависимият от хероин ще ми се види като разходка в парка в сравнение с някои зависими от метамфетамин. Зависимият от хероин е кротък човек, това е затваряща дрога – затваряте вътре в себе си, хленчат, мърморят. Докато зависимите от метамфетамин са едно кълбо от тревожност, агресия и ярост. Много бързо могат да паднат бариерите, посят тежко на близки хора”

Заради извънредното положение случаите на тийнейджъри с интоксикации заради алкохол или наркотици са намалели, но при пълнолетните има бум, коментира проф. Снежана Златева от клиниката по токсикология във Варненската военноморска болница.

Според проучване за Варна във възрастовата граница от 18 до 25 години употребяващите наркотици жени са повече, докато преди години съотношението е било 3:1 в полза на мъжете.

Източник: dnews.bg

 
banner
banner
Петя Митева