Начало » Общност » Един затворник или един пенсионер струва повече в България?

Един затворник или един пенсионер струва повече в България?

Един затворник или един пенсионер струва повече в България?

И за издръжката на затворниците или за пенсиите има по-ясни правила?

Месечната издръжка на един затворник в България е около 1300 лева.

Изчисленията са на Синдиката на пенитенциарните служители. Няма официална информация за определената от Министерството на правосъдието през тази година сума съгласно действащата от 2010 г. наредба за годишната бюджетна издръжка за един лишен от свобода.

Министърът на правосъдието е утвърдил и таблица за състава на дневната дажба и полагаемите се хранителни продукти за един лишен от свобода, според която един затворник има право на 2622 калории дневно. Никъде не е изчислено колко калории могат да си позволят дневно пенсионерите с пенсията. Но със сигурност мнозина пенсионери няма да се хранят с 2622 калории дневно даже най-бедните да получат обявените вчера като обмисляни от управляващите ваучери за храна по 120 лева годишно, тоест по 10 лева месечно.

В друга таблица министърът на правосъдието е определил полагащото се безплатно облекло на всеки затворник – всяка година нови летни яке и панталон за мъжете, нови летни яке, пола и две рокли за жените, а на две години и за мъжете, и за жените нови зимни панталони, полушуба, елек, пуловер, по четири комплекта ново бельо, както и нови зимни обувки на две години и ежегодно нови летни обувки и отделно нови спортни обувки и чехли. Нови дрехи и обувки, които пенсионерите със сигурност не могат да купят на няколко години.

Според нарочна наредба за медицинското обслужване на лишените от свобода се осигуряват безплатно и всички лекарства, от които имат нужда. Много от лекарствата пенсионерите си ги плащат.

Ако работят, затворниците получават според заповед на министъра на правосъдието и между 40 и 50 процента от минималната работна заплата, която през тази година е 610 лева, тоест между 244 и 305 лева при минимална пенсия от 250 лева.

На фона на 1300 лева месечна издръжка на затворник дебатът в България за пенсиите, минималните от които през тази година започват от 250 лева, е срамен.

Освен това с парите за затворниците може и да не са осигурени условия за изтърпяването на наказанията според европейските стандарти, но поне на документи има някакви стандарти, докато за пенсионерите и на хартия няма принципни правила.

Трябва да се спре с безпринципните решения, чиято единствена цел е възрастните хора у нас да бъдат карани да благодарят на управляващите за подаяния сякаш са затворници, които получават от надзиратели дневната си дажба.

Раздаването на по 50 лева добавка към всички пенсии вместо увеличаването на пенсиите по ясни правила е подигравка с хората с най-голям жизнен опит, който все пак им позволява да различат социална загриженост от политическа корист. Нещо повече, този опит им позволява добре да разбират когато ги третират като животни без душа точно във възрастта, когато човек най-добре разбира значението й и приема особено чувствително неуважението, което носи липсата на порядък за средствата за жизнено оцеляване за разлика от строгия ред за преживяването на затворниците.

С 1.3 милиарда лева годишно за тази 50 левова месечна добавка спокойно може да се приеме осъвременяване на всички пенсии като се отчита приноса на всеки пенсионер към осигурителната система. А само най-бедните да получават социални помощи. Защото със сигурност има пенсионери с имоти и други доходи, за които тези 50 лева не са важни за храната, водата, отоплението, осветлението и лекарствата им.

Обявеното вчера от социалния министър увеличение на всички пенсии с еднакъв процент е по-добро решение от първоначално планираното вдигане на ниските пенсии с 10 процента, а на останалите с 5 процента. Но и в това прозира най-вече опит за обидно предизборно купуване на възрастните хора.

Вместо еквилибристики, с които се опитват по най-елементарен начин да подлъжат пенсионерите да гласуват за тях, управляващите просто трябва да прилагат плана за осъвременяване на пенсиите, върху който всички – власт, работодатели и синдикати – се съгласиха при предишното правителство на същия премиер през 2015 г., когато беше взето решението за увеличаването на пенсионната възраст. Според това решение, освен възрастта за пенсиониране, плавно трябваше да се увеличава и тежестта в пенсионната формула на всяка година стаж докато коефициентът от 1.1 стане 1.5. Но новото правителство със стария премиер спря още след първата стъпка и така коефициентът остана 1.2, така че секна планираният на здрав принцип ръст на пенсиите от 40 процента за 12 години и остана само увеличението на възрастта за пенсиониране.

Освен връщането към плана за осъвременяване на пенсиите, приет от предишното правителство на същата основна управляваща партия, трябва веднага да се обявят и правилата за пенсията от задължителното допълнително осигуряване, която трябва да започне да се изплаща от догодина.

Единственият недостатък за властта при принципно решение за пенсиите е, че премиерът няма да попада при обиколките с джипа на възрастни хора, които да му благодарят за 50-те лева. А старите календари ще служат за пресмятане на години осигурителен стаж, а не за украса на старчески домове, надарени от председателя на парламента според собствените й откровения от вчера.

Управляващите, обаче, са водени от джипиеса си в календара до март, когато са редовните парламентарни избори (освен ако няма предсрочни, разбира се). Тази навигация, обаче, ще заведе България на грешен адрес в грешно време, както полицията онзи ден нахлу призори в грешен блок да лови престъпници при младо семейство с бебе.

На този адрес няма справедливост, която възрастните хора трябва да получат от България – част от всеобщата липса на справедливост, заради която протестиращите българи вече сто дни обвиняват управниците.

Защото справедливостта значи всеки да получава пенсия според внесените осигуровки и пропорционално на приноса с труда си в брутния вътрешен продукт на страната, което налага основана на дългосрочни правила актуализация на пенсиите, получавани през различни години, така че всяка пенсия да бъде в крайна сметка по-висока от издръжката на затворник. А онези, които са изпаднали в крайна бедност да получават помощи за оцеляване, но без така доходът им да става равен на този на работилите и осигурявалите се.

Важна част от справедливостта е хората на знанието и духа, които вършат работата си с буквите и държат книги на нощното си шкафче да се осигуряват върху такива възнаграждения, че да преминават отвъд всякакви тавани на пенсиите преди онези, които работят с оръжие и затова имат пистолети в нощните си шкафчета.

Впрочем днешните властимащи също са утрешни пенсионери, макар винаги да има риск след днешната власт някои да станат утрешни затворници с гарантирани 2622 хранителни калории дневно …

Но ако все пак ще си останат само пенсионери, властимащите си струва да си припомнят онази притча за сина, който сложил баща си да се храни на отделна маса в друга стая, за да не дразни снахата докато разлива яденето с треперещите си старчески ръце. Понеже чупел и чиниите, почнали да му сипват в дървена купа.

Една вечер преди вечеря синът видял детето си да си играе на двора с кора от дърво.

– Какво правиш? – попитал той.

Момчето отговорило:

Правя малка купа за теб и мама, от която ще ядете, когато аз порасна.

Така и властимащите трябва да знаят, че днес правят купата, от която и те ще си получават пенсиите по начина, по който и те ги раздават днес. И да решат дали ще искат да чакат подаяние от следващия във властта или отсега да знаят, че ще седят спокойно на масата с младите с достойна пенсия, определена по ясни правила още от времето, когато самите те са били млади …

Ще седят на масата с младите, ако – разбира се – и тях заради някой вирус следващите властници не вземат да ги затворят на стари години да не могат да излизат от вкъщи, каквато идея обяви миналата седмица главният санитарен инспектор заради коронавируса …

И да се молят да им дават калорична храна, нови дрехи и безплатни лекарства като на затворник, а не като на пенсионер …

 

Източник: dnews.bg

 
banner
banner
Петя Митева