Начало » Общност » Интересът на младите хора към Българската армия расте

Интересът на младите хора към Българската армия расте

„Интересът към кампанията „Бъди войник“ е много голям. Тя дава възможност на хората да се срещнат с военнослужещите и да видят, че нашата армия продължава да е силна, добре въоръжена и дава сигурност и гаранции на българското население. Радвам се, че много млади хора се интересуват от възможността да се реализират в редовете на Българската армия“.

Това заяви капитан I ранг Камен Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили (ВМС) по време на откриването на информационната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ в град Велики Преслав.

Той изрази надежда, че този интерес ще доведе до повече кандидатури в течащите в момента конкурси за набиране на кадрови военнослужещи в армията, както и в конкурса за Военноморските сили, който ще бъде обявен до края на годината.

Началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков припомни, че в момента тече конкурс за 160 вoйнишки длъжнocти във вoeнни фoрмирoвaния oт Cухoпътнитe вoйcки. Кaндидaтитe зa учacтиe трябвa дa пoдaдaт дo 3 нoeмври 2020 г. личнo пиcмeнo зaявлeниe дo кoмaндиритe нa вoeннитe фoрмирoвaния чрeз cтруктуритe нa Цeнтрaлнoтo вoeннo oкръжиe в cтрaнaтa.

Националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ гостува за първи път в град Велики Преслав. Присъстващите граждани и ученици от града и цялата шуменска област имаха възможността да разгледат образци на техника и въоръжение на Сухопътните войски и екипировка и водолазно оборудване на Морския специален разузнавателен отряд.

Мобилизацията на 7-и пехотен Преславски полк за участие в Сръбско-българската война беше пресъздадена с историческа възстановка от членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ в Шумен, Търговище, Добрич, Велико Търново, Велики Преслав. В нея се включи и дамски клуб „Български водици“, предадоха от Министерството на отбраната.

Със заповед на министъра на отбраната беше отличен с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ ръководителят на регионален клуб „Традиция – 7 пехотен Преславски полк“ Мирослав Сланев, а с грамоти – членовете на клуба. С юбилейни грамоти началникът на ЦВО полковник Георги Петков награди участниците във възстановката.

По време на кампанията бяха представени две изложби – Светът за българските войни на журналиста от BBC Димитър Димитров и Памет за бъдещето. Първата представя погледа на европейския печат за младата Българска армия, направила своите първи стъпки във войните за национално обединение, а втората е в чест на Седми пехотен Преславски полк.

Възстановката, заедно с изложбата на оръжията на Българската армия, представена в Археологическия музей, са тематично насочени към победата на България в Сръбско-българската война.

Проявите във Велики Преслав завършиха с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. В представлението се включиха деца от региона, изпълнители на народни песни и танцова формация „The Crew“ за модерни танци.

 
banner
banner
Budnavarna