Начало » Общност » Варненска компания представи прототип на 3D принтиран електрически картинг (снимки)

Варненска компания представи прототип на 3D принтиран електрически картинг (снимки)

Преди броени дни варненската компания “Кинетик Аутомотив” представи прототип на електрически картинг по време на международното състезание “Еко 24” часа на България на картинг пистата в град Хасково.

Пистовата машина е изцяло проектирана и разработена във Варна, съобщиха за Moreto.net от Кинетик Аутомотив.

Електрическият картинг е втори продукт на компанията, и се различава от конкуренцията с изцяло 3D принтиран екстериор, a потребителският интерфейс е собствена разработка. Машината има възможност за цялостно зареждане под 10 минути и още много иновативни технически характеристики.

Двигателят на картинга е с мощност 20kW, а максималният въртящ момент е 90Nm. Максималната скорост на пистовата машина е 96 км/ч., а ускорението е повече от впечатляващо – от 0 до 90 км/ч за по-малко от 4 секунди.

Дизайнът е дело на Костадин Костадинов и използва цитати от стилистиката на първия модел на компанията “07”, който дебютира предходната година. Външният вид на карта представлява еволюция на характерните за компанията елементи, комбинирани с характерните за вида моторен спорт прости форми.

Едно от най-големите предизвикателства, с които младият варненски екип са се сблъскали, е компановката на превозно средство или как да бъдат поместени всички нужни компоненти в ограничените обем и тегло, характерни за този тип машина. Благодарение на редица иновации, те успяват да създадат продукт, който по тегло не отстъпва на бензиновите си еквиваленти, но притежава превъзхождащи ги мощност и ускорение.

Потребителският интерфейс както и софтуерът, който управлява картингa, са също дело на екипа на “Кинетик Аутомотив”. Това позволява ключови характеристики като мощност, въртящ момент, реакция при подаване на газ и много други да бъдат изменяни в реално време. Подобна гъвкавост е немислима при картинг с двигател с вътрешно горене и позволява машината да бъде карана с еднаква лекота както от професионални пилоти, така и от любители на високите скорости.

По време на представянето, картът бе тестван от известният български пилот Николай Върбицалиев и предстои да бъде изпробван от редица видни наши състезатели. Очаква се производството да започне през април 2021 като вече се разработва и втора по-мощна версия.

източник: Морето.нет

 
banner
banner
Budnavarna