Начало » Общност » Лъвчетата Симба и Косара все по игриви

Лъвчетата Симба и Косара все по игриви

Новите обитатели на Варненския зоопарк лъвчетата Симба и Косара са в отлично здравословно състояние, което се потвърждава и от последните изследвания, които са им направени.

„Много са игриви, но вече започваме да виждаме в тях едни истински лъвове, инстинктите на хищници проговарят в тях още на тази невръстна възраст. На 3-месечна възраст двамата тежат по 11 кг, като наддават средно по 1 кг на седмица“, съобщи за Moreto.net Иванка Стоянова – директор на Варненския зоопарк.

За Симба и Косара се полагат комплексни грижи. Тяхното физическото и емоционално състояние се следи ежедневно, води се дневник на храненето.

„В момента активно следим физическото им развитие, защото навлизат в етап на бързо израстване и в храната им се включват добавки от макро- и микроелементи, които да осигурят развитието на здрави кости. Предоставени са им различни играчки, които да развиват игрите им, съвсем скоро ще бъде изградена нова вентилационна система във вътрешното им заграждение. Всички вътрешни помещения при лъвовете имат монтирано подово отопление“, обясни още директорката.

Симба и Косара играят всеки ден от 9,30 до 16,00 ч. във външното си местообитание, но посетителите трябва да знаят, че те все още са бебета, които се нуждаят от много сън, затова понякога сами решават да се приберат в бърлогата си и да поспят.

Относно критиките за нехуманно отношение към животните в българските зоопаркове тя е категорична, че във Варна персоналът е добре обучен относно начина на работа с животните, има богато разнообразие от храна и достъп до всички ветеринарно-медицински услуги, от които те могат да имат нужда.

Двете лъвчета са намерили и осиновители. Симба е осиновен от клуб за народни танци „Моряците“, а Косара – от „Еконт“. Двете лъвчета са талисмани на отбора по ветроходство SSL Team с кап. Иван Греков.

Те ще поемат разноските по изграждането на нова вентилационна система във вътрешните помещения на лъвчетата. Освен това осиновителите осигуряват месечната издръжка на животните, което включва храна, медикаменти, играчки.

„Изключително благодарни сме, че ни помагат в отглеждането на тези прекрасни животни“, казва директорка на заоокъта.

За момента Симба и Косара остават във Варна, като целта на служителите в зоопарка е те да пораснат здрави и силни.

От зоопарка отрекоха информацията, че от Фондация „4 лапи“ са се свързали с тях с искане лъвчетата да бъдат преместени в Холандия, но уточниха:

„Тяхната цел е всяко родено лъвче в български зоопарк да бъде преместено в спасителния им център в Холандия, където загражденията не изглеждат много по-различно от нашите. Решението относно всяко родено животно се взема от зоопарка-собственик на животното, а не от неправителствена организация.

Предстои да започне ремонт в сектор „Хищници“. Това е поставено при издаването на последния лиценз през 2019 г.

Първият етап включва реконструкция и разширяване на местообитанията за големи котки, които ще отговарят на всички европейски изисквания. В момента се търси фирма изпълнител.

Фейсбук страницата на зоопарка бе обект на хакерска атака преди около месец, вследствие на което те загубиха правата си върху нея, но миналата седмица те успяха да си я върнат и вече подновиха живите включвания и публикациите си.

източник: Морето.нет

 
banner
banner
Budnavarna