Начало » Общност » Кунчев заяви категорично: Няма да има КПП-та, няма да има блокади

Кунчев заяви категорично: Няма да има КПП-та, няма да има блокади

Вече има достатъчно бързи тестове по света, които в рамките на половин час могат да дадат много добри резултати. Това разясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Референдум“ по БНТ.

 

Редно е обаче изследванията да се извършват само от специалисти, защото вземането на пробите е специфично. Кунчев отрече категорично възможността да се фалшифицират тестове, защото 150 лаборатории ежедневно подават данни за хората с ЕГН и имена и никой не може се намеси в това.

 

Доц. Кунчев успокои, че никой няма да блокира големите градове и няма да има фургони за ГКПП-та, дори призова медиите да се намалят новините по темата за COVID-19, въпреки че щабът ще продължи да дава изявление всяка седмица. Относно дните за карантина доц. Кунчев обясни, че е възможно тяхното намаляване и обясни защо.

 

„Човек е заразен 2-3 дни преди появата на симптоми и една седмица след тяхната поява. Има повече от сигурни доказателства, че след 7-ич – 8-ия ден човек и да е положителен не е заразен, защото това са различни неща. 150 лаборатории ежедневно вкарват това, което установят, вкарват го с ЕГН-та, вкарват го с лични данни, с имена. И аз не мога да вляза в системата да ги коригирам, може този, който е влязъл, да ги коригира, ако има грешка, всичко това излиза на другия ден и е ясно. Имам един призив към собствениците на телевизии, на радия, на медии – моля ви, местете фокуса от COVID. Не може човек, местейки каналите, от 10 канала в 8 да чува само COVID-COVID-COVID, ок, Щабът ще дава всяка седмица информация, нека да отървем хората от тази непрекъсната натрапчива тема, която ги кара да не искат да слушат и да гледат. Когато човек е бил контактен, той иска веднага да си направи тест. Да се правят толкова тестове не е нужно нито от икономическа гледна точка, нито ще е ефективно, защото става дума за огромен брой хора. Рецепторите, които уловят COVID в човешкото тяло, най-много са в червата. Ако той попадне там, ще е страшно. Но вирусът не стига до там, благодарение на стомашните сокове“, каза доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

Източник: Черно море

 
banner
banner
Петя Митева