Начало » Общност » Европа затяга мерките срещу COVID-19

Европа затяга мерките срещу COVID-19

Чешката република въведе триседмично затваряне на училищата, баровете и клубовете, докато Европа се бори с рязкото увеличение на случаите на заразяване с коронавируса, съобщи Би Би Си.

Чехия има най-високия процент на нови инфекции в региона на 100 000 души.

В Холандия беше обявено частично блокиране и маските станаха задължителни в публичните закрити пространства.

Междувременно приемането на заразени в болници отново нараства бързо в много страни.

Болниците в Париж биха могли да запълнят 90% от леглата си за интензивно лечение до края на следващата седмица, предупреди Мартин Хирш, ръководител на публичната болнична група APHP.

Очаква се президентът Еманюел Макрон да обяви допълнителни ограничения в телевизионно обръщение днес. Съобщения в местните медии предполагат, че градовете, считани за горещи точки, включително Париж, могат да бъдат изправени пред вечерен комендантски час.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „наблюдава с голяма загриженост“ ситуацията в Европа и добави: „Трябва да кажа, че ситуацията продължава да бъде сериозна.“

В своя доклад от 13 октомври Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показва, че потвърдените нови случаи на коронавирус в Чешката република през последните 14 дни възлизат на 55 538 – по-високи от 42 032 регистрирани за същия период в съседна Германия, чието население е осем пъти по-голямо .

През март Чешката република бързо наложи строги карантинни мерки, затваряйки границите си и изисквайки задължително носене на маски.

Но в края на юни ограниченията, включително задължителните маски, бяха изоставени и беше организирано огромно празненство на Карловия мост в Прага, за да се отпразнува така нареченият край на коронавирусната криза.

 
banner
banner
Петя Митева