Начало » Общност » Mотоклубовете от Варна искат специални полигони и писти

Mотоклубовете от Варна искат специални полигони и писти

Специални полигони или писти за каране поискаха мотоклубовете във Варна на среща, организирана от областния управител Стоян Пасев. Те смятат, че единствено така може бъде намалено звуковото замърсяване, което притеснява много жители на Морската столица и то най-вече през нощта. Тогава улиците и булевардите се превръщат в писти, а високите скорости и силният шум пречат на хората да спят.

От началото на годината до първата седмица на октомври при специализирани акции са проверени близо 1350 мотоциклетисти.

32-ма са глобени заради премахване на шумозаглушителите на моторите.

Решението е да бъдат създадени специални писти, където да се смъква адреналина, коментира Димитър Лазаров – Джако от варненския мотоклуб „Диви деца“.

„Увеличаването на фабричния шум е много рядко срещано. В повечето случаи това са мотори, които са така произведени и регистрирани по този начин. За да бъде следено дали те са преправяни, трябва да има лицензирани уреди за това, както и софтуер, в който да присъства всеки един модел, който се кара в България. В тази спецификация на мотора пише колко са децибелите при ниски и при високи обороти. Органите на реда, когато засекат един такъв шумен мотоциклет или дори автомобил или има сигнал, когато го проверят да могат да установят дали има неправомерна намеса или настройката е от завода. За да може това да бъде издържано в съда. Защото ако бъде направен акт, той е обжалван в съда и това е загуба на държавни средства за водене на дела, които сто процента ще бъдат спечелени.“

 
banner
banner
Budnavarna