Начало » Общност » Мъж се зарази с COVID-19 два пъти, при втория болестта протича много по-тежко

Мъж се зарази с COVID-19 два пъти, при втория болестта протича много по-тежко

Расте броят на заразените с коронавирус в света. Чехия затваря барове и ресторанти, училищата минават на дистанционно обучение при драстично увеличение на заразените.

На този фон – тревожен случай на инфектиран с Ковид-19. 25-годишен мъж от Невада се заразява с вируса два пъти, при втория болестта протича много по-тежко.

За първи път той развива симптоми на Ковид-19 на 25 март. Болестта протича с кашлица и главоболие. На 9 и 26 май мъжът си прави тестове за коронавирус, които са отрицателни.

Няколко дни по-късно обаче развива симптомите отново, като този път вече има и треска и световъртеж. На 5 юни за втори път дава положителен резултат за Ковид-19 и е приет в болница заради проблеми с дишането.

Лекарите съобщават, че мъжът не е имал здравословни или имунни проблеми, които да го превърнат в лесна мишена на коронавируса. След медицинската намеса той се е възстановил. Учените обаче са разтревожени заради реинфекцията и последвалите усложнения.

Смяташе се, че при повторно заразяване организмът е изградил имунитет срещу инфекцията. Сега експертите са разколебани и смятат, че вирусът може да се окаже по-непредсказуем от очакваното.

„В момента науката просто не знае дали хората са имунизирани, защото мина твърде малко време от началото на пандемията, за да може изследванията да са убедителни. В някои проучвания се посочва, че хората, които са изкарали Ковид-19 леко след това имат имунитет поне три месеца. Други обаче противоречат на това твърдение“, казва д-р Ронда Джонсън.

Към момента случаите на повторно заразяване с Ковид-19 са рядкост. В Еквадор е регистрирана реинфекция, която подобно на тази в Невада е протекла много по-тежко. Не е било необходимо обаче хоспитализиране.

Източник: bgonair.bg

 
banner
banner
Петя Митева