Начало » Общност » Прогнози: 1200 COVID болни на ден у нас!

Прогнози: 1200 COVID болни на ден у нас!

Кошмарни прогнози: 1200 COVID болни на ден у нас! Очаква се двоен скок на новозаразени, влизаме в четвърта вълна​. Според научно изследване навлизаме в четвъртата вълна, като прогнозата е, че броят на новозаразените в следващите месец-два може да надхвърли 1200 души на ден, особено ако не се вземат по-строги мерки, пише „Монитор“.

 

Автор на изследването е проф. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет, а целта на научната му работа е насочена към влиянието върху икономиката и конкретно в туризма. Там прогнозата също е стряскаща – зимен сезон почти няма да има. Тревога, която изразиха и от бранша.

 

Изследването е обхванало целия времеви период от началото на разпространението на коронавируса у нас досега, е прогнозирало с много висока точност развитието на заразата.

 

„Става дума за метода на Холт-Уинтърс за двойно експоненциално изглаждане при наличие на тенденции за циклично развитие. При изследването се вземат всички статистически данни за броя на заразените и се прави една крива на развитието. Ако тя е достатъчно дълга, може да се извлече логиката ѝ на развитие“, поясни проф. Димитров пред БНР.

 

По думите му стандартно на Балканите се ползва модел, в който се определят дадени фактори, които въздействат върху съответната величина, която се изследва и се прогнозира:

 

„Докато тук се приема допускането, че след като достатъчно дълго се е развил съответният показател, това развитие е отразило всички възможни фактори – вътрешни, външни, които са вкарали своя информационен принос, но с по-голяма тежест се отчита това, което се случва тук и сега. На базата на това се прави прогнозата за 90 дни напред. Прогнозните методи не са абсолютната истина, те са вероятностен процес… В средата на юни моделът предсказа това, което се случва сега с броя на заразените“.

 

Според проф. Димитров няма строга корелация между броя на смъртните случаи и заразените:

 

„Това е характерно за България. Броят на смъртните случаи все още е ниска тенденция на нарастване. Може би трябва да бъде дадено правомощие на областните управи и кметствата за въвеждане на регионални мерки. Да не се разчита само на централната власт“.

 

Проф. Преслав Димитров очерта най-тревожните прогнози:

 

„Равнището на безработицата, което ще се постигне със спирането на туристическата индустрия по време на зимния сезон. От петте големи 5-звездни хотела е отворил един, може би и той ще затвори в един момент. От 4-звездните хотели също сериозен брой няма да отворят. Ако не се вземат мерки за ограничаване на заразяването, сезонът ще е провален… Трябва да се вземат адекватни мерки за подпомагане на крайния потребител, директно. Това ще е добре за цялата икономика, тъй като парите ще бъдат използвани в закупуването на стоки и услуги и задвижване на потребителското търсене, което ще е важно за зимните месеци, тогава ще е много трудно. Същевременно ще нараства броя на безработните“.

 
banner
banner
Петя Митева