Начало » Общност » По-строги мерки срещу COVID-19 – по преценка на областните щабове

По-строги мерки срещу COVID-19 – по преценка на областните щабове

Затваряне на градове няма да има. По-строги мерки заради коронавируса ще вземат областните щабове съобразно разпространението по места, обясни пред bTV проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Той коментира нарастващия брой на заразени в последната седмица.
Разпространението на COVID-19 по области е различно – най-висок е процентът на заразени в областите Благоевград и Търговище.

 

„Маските и дистанцията са достатъчно сериозни мерки. С тях въздушно-капковата инфекция, която според изследванията е 5 пъти по-опасна от грипа, може да се балансира. Но трябва да се пазят най-строго три групи хора – възрастните, с хроничните болести и тези с имунодефицит. Важно е да няма бум в старческите домове и болниците“, обясни Кантарджиев.

 

Лекарският съюз трябва да предложи алгоритъм кога личните лекари да издават направление за тестове за COVID, каза професорът.

 

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов очаквал предложенията.

 

„Не знам какви точно са критериите. Важно според мен е да се наблюдава общото състояние, температура, кашлица, но и информацията за контактите на хората – имали са пациентите ядене и пиене с повече хора и пеене на ухо“, обясни проф. Кантарджиев.

 

„Вирусът не е толкова опасен. Всички подозираме конспирации, аз подозирам една конспирация в поддържане на тезите, че вирус няма. Този вирус си е живял по прилепите. Те имат система за защита от инфекции, тези вируси не ги убиват и с поколения се предават, но като тръгне между хората, прави проблеми. COVID-19 се прекарва 5 пъти по-тежко от грип, но заради мерките е много по-малко разпространен“, каза още той.

 

„Мерките зависят от всеки областен щаб. Анализът го виждате по области, даваме съвети според него. По предложение на доц. Кунчев министърът издава нещо дали да се прави или не. Засега нагласата е тези неща да се правят по области.

 

Видяхте ли, че в училищата няма нищо страшно“, каза още той.

 

„Ходех на театър, в последните месеци не съм ходил. Театър без публика е лошо, публика трябва да има, но моля да са маски. Много е важна вентилацията.

 

Останаха 2 важни неща – маските и дистанцията. Всички са за маските с изключение на някои, които не разбират“, каза още той, съобщава Dnes.bg.

 
banner
banner
Петя Митева