Начало » Общност » Доц. Кунчев: Можем да издържимс по 500 случая на ден. Мисли се и за ограничаване на възрастните

Доц. Кунчев: Можем да издържимс по 500 случая на ден. Мисли се и за ограничаване на възрастните

„Всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат. Разбира се, че ако и други държави въведат строги мерки това може да се случи и в България. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила“. Това заяви в студиото на NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас. По негови думи около 20% от положителните у нас имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – интензивни грижи.

„Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние“, каза Кунчев.

Той коментира и възможността за въвеждане на по-строги мерки за възрастници хора, които са в най-рисковата група.

„Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна е пълната им изолация“, обясни главният държавен здравен инспектор.

 
banner
banner
Budnavarna