Начало » Общност » Нашенци бягат на юг, а чуждите туристи избраха на севера

Нашенци бягат на юг, а чуждите туристи избраха на севера

И на север, и на юг край морето през лятото са почивали повече чужденци отколкото българи, показват данни на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), която в реално време отчита посетителите в хотели, къмпинги, квартири и апартаментни комплекси.

 

За първи път бизнесът има ясна картина какво реално се случва в родните курорти, заради спецификите при събиране на данните в ЕСТИ, различни от технологията, която ползва НСИ.

 

Най-много са били гостите в община Несебър, в чиито очертания е и най-големият ни морски курорт Слънчев бряг. От юни до август в общината са почивали 257 701 туристи, от които 131 хил. – чужденци. Повече гости от чужбина са отдъхвали и в двете северни морски общини – Варна и Балчик.

 

Като цяло обаче страната ни за ваканция са избрали двойно по-малко гости от чужбина спрямо български граждани.

 

Сънародниците ни освен на почивка край морето, са заложили и на отдих в спа и планинските ни курорти, в които чужденците през лятото са били в пъти по-малко от местните гости.

 

Сред най-предпочитаните от българите курорти далеч от морето са били Банско, Велинград, Самоков и Хисаря. В същото време чужденците са избрали извън морските курорти основно София, Пловдив, Велико Търново и Банско.

 

Разлики между българи и чужденци има и в предпочитания начин на настаняване. Докато сънародниците ни избират предимно 3-звездни хотели, чужденците предпочитат такива с поне 4 звезди, съобщава „Труд“.

 
banner
banner
BudnaVarna.com