Начало » Политика » Тодор Балабанов: Важните теми за града не се решават с некомпетентност и политиканстване

Тодор Балабанов: Важните теми за града не се решават с некомпетентност и политиканстване

„Важните теми за града не се решават с некомпетентност и политиканстване“, заяви председателят на Общински съвет-Варна Тодор Балабанов в предаването „Позиция“ на БНР.

Той бе категоричен, че уважава политическите възгледи на опозицията в общинския съвет, но не приема сериозно уронването на престижа на институцията.
Ето какво каза още Тодор Балабанов в предаването :

Уважавам политическите възгледи на опозицията в ОбС, но не приемам нейното несериозно поведение, не приемам нейното уронване на престижа на институцията, не приемам нейната некомпетентност. Да, общински съвет е политически орган, място за политики, за спорове, дебати и критика. Но важните теми на град Варна нямат нужда от политиканстване. Това заяви председателят на местния парламент Тодор Балабанов в предаването „Позиция” на Радио Варна в отговор на исканата му оставка от общинските съветници на Демократична България през изминалата седмица, която след тайно гласуване категорично го утвърди на поста.

Председателят на ОбС както в зала „Пленарна”, така и в ефир, разби аргументите на т. н опозиция , към която се присъединиха и общинските съветници от „Възраждане”, за предсрочно прекратяване на правомощията му. „Не приемам да се внася предложение за оставка на председател на ОбС, а да се казва, че им трябва време да се подготвят и да го мотивират, това е несериозно. Да не говорим, че вносителите по време на дебата го обърнаха на една детска градина, беше жалко за всички нас, както и за нашите съграждани да стават свидетели на такава некомпетентност”, заяви Балабанов. Той припомни още веднъж, че нито в Правилника на ОбС, нито в законодателството е посочено колко трябва да бъдат заседанията, освен изискването за минимум 6. Проведени са 8 сесии, а до края на годината ще станат поне 10 и в никакъв случай няма нарушение. Освен това количеството заседания не са определящи за тяхното качество, категоричен е Балабанов.

За провеждане на всяко заседание, за което се уведомява областната администрация, а така също и прокуратурата, са необходими внесени материали за вземане на решения, но част от общинските съветници не са запознати с тези процедури, подчерта председателят. Той припомни, че предложения за работата на Общинския съвет се правят чрез промяна в правилника в писмен вид.

„Тези колеги, които искаха да правят промяна преди няколко месеца, им осигурихме адвокатска помощ, за да си формулират исканията, както е по закон. От тогава не съм чул и видял тези предложения- искаха ритмичност, цикличност в работата, да има през определен период конкретни заседания, нищо от тези искания не бяха внесени по надлежния ред. Това означава, че тези хора на практика са неподготвени”, каза Балабанов. И продължи : „За кой господин Василев/ б.р Васил Василев – съпредседател на ДБ –Варна/ ми говорите, аз говоря за работата на общинските съветници, ако ми говорите за политически фигури с известни в града прякори, няма да ги коментирам. Смятам, че този разговор е не толкова политически, а по-скоро институционален. Удряйки по престижа на ОбС неминуемо това дава отражение върху престижа на града” .

Председателят на ОбС даде пример с грубото политизиране и спекулации на проблема с авариралия тръбопровод във Варненското езеро от страна на т.н. десни , поведение, което довело до голям отлив на туристи в и без това трудния сезон заради COVID. Говорене на едро и некомпетентност, която води до заблуждение на общественото мнение, нарече искането на опозицията в местния парламент за насочване на средствата за предпроектно проучване за изграждане на лека железница в града към предпроектното проучване за Аспарухов мост II. И съществуващият е, а и бъдещият мост ще бъде държавна собственост, като за предпроектното проучване за изграждане на втория Аспарухов мост има заложени средства в тазгодишния републикански бюджет, припомни Балабанов вече казаното и на опозицията от преди няколко месеца, но това не й пречи да си прави поредния пиар ход.

 
banner
banner
Budnavarna