Начало » Общност » ТЕ УСПЯХА! СТЕФАН И МАКСИМ ПРЕКОСИХА АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН С ГРЕБНА ЛОДКА

ТЕ УСПЯХА! СТЕФАН И МАКСИМ ПРЕКОСИХА АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН С ГРЕБНА ЛОДКА

105 дни и над 8200 км след началото на своята авантюристична мисия, Стефан Иванов и 17-годишният му син Максим завършиха успешно прекосяването на Атлантическия океан от континентална Европа до Южна Америка, поставяйки няколко рекорда.

Българската океанска гребна лодка NEVEREST пристигна благополучно в Барбадос в 12:00 ч. местно време днес, 6 октомври. Когато двамата българи отплаваха на 14 юни 2020 г. от португалския град Портимао, Макс бе само на 16 години и 293 дни. Той става най-младият океански гребец в света, успешно прекосил океан, според официалния регистър на океанските гребни експедиции на Ocean Rowing Society. Това плаване е първата океанска гребна експедиция за България, както и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли – октомври).

Стефан и Максим потеглиха от Портимао на 14 юни и първоначалната им цел бе да достигнат Бразилия. Поради ограниченията заради коронавируса обаче границите на страната са затворени за тях, а двамата гребци избраха да акостират в караибската държава Барбадос.

Зад пътешествието на двамата българи стои специална кауза – стимулиране на донорството. Гребците застават зад кампанията на Министерството на здравеопазването „ДА! ЗА ЖИВОТ!“, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си.

Двамата сами изградиха своята мултифункционална лодка NEVEREST. Тя е създадена специално за проекта и носи едно послание – никога да не спират (от английски Never rest – Никога не почивай). В началото плаването им е представлявало само идея, но бързо се свързват с морския архитект Фил Морисън, изграждат сами лодката от фибростъкло и епоксидна смола, снабдяват я със специална система автопилот, 2 радиостанции, 4 компаса и автоматизирана идентификационна система, която улавя сигнали на други плавателни съдове. Запасяват се с храна, вода и просто отплават.

Не се плашат от ураганите, които могат да ги сполетят, нито от наложените ограничения заради Covid-19, които спират много от останалите моряци. По пътя срещат огромни предизвикателства – огромни вълни, опасни морски създания и изчерпване на хранителните запаси, но в същото време намират помощ и нови приятели.

„Настигна ни една от най-бързите риби в океана – огромен марлин с дължина 3-4 метра. Докато се спускаше по вълната пред нас със скорост 13км/час (7 възела), мислехме, че е акула, но преглеждайки заснетото видео под водата, го видяхме в пълния му размер и красота“, споделиха Максим и Стефан във Facebook в края на септември.

„Прекарахме по-голямата част от нощта в гръмотевични бури, избягвайки светкавици – в началото на гребната седалка, после, когато светкавиците се приближиха твърде близо, от кабината – използвайки за първи път устройството за дистанционно управление на автопилота Raymarine, което Shiptechnics ни изпрати и инсталирахме в Ланзaроте. Прикрепихме гръмоотвода – самоделка, към резервната метална антена и „заземихме“ във водата“, споделиха друга част от премеждията си авантюристите.

Не това е бил единственият им проблем. Още в края на сепетмври двамата пътешественици споделиха, че храната им е почти изчерпана, въпреки че океанът е бил „щедър“ и ги е дарил с „11 големи риби“.

„Давид с малката си ветроходна яхта „Айлин от Авока“ (и екипаж от двама – котка и куче) тръгват днес от Френска Гвиана за среща с нас в средата на Атлантика!“, споделиха на 26 септември Максим и Стефан. Наземният им екип е уредил той да ги снабди с храна и нов IridiumGO телефон. И ето, че няколко дни по-късно техният приятел вече е на линия.

„За първи път виждаме човек и платноходка, откакто напуснахме Ланзероте преди 88 дни. Това е Давиде с неговата лодка Elieen of Avoca, който дойде с кучето и котката си от Френска Гвиана, за да ни донесе храна“, споделиха Стефан и Максим. „Очевидно повечето други моряци стоят далеч от морето поради сезона на ураганите, ограниченията, наложени покрай коронавируса, затворените яхтени пристанища и др.

„Шапка сваляме на Давиде за смелостта и за успешната доставка на нашите провизии при предизвикателните метеорологични условия“.

Вече три месеца двамата българи се борят с вълните и гребат 24 часа в денонощието, като се сменят, а когато се изморяват, хвърлят котва. Теченията обаче доста често ги връщат назад. Лодката им също се е повреждала няколко пъти, както споделиха Стефан и Максим пред „Дарик“ преди няколко дни. Те обаче са подготвени – разполагат с много резервни части и успяват да ремонтират оборудването си.

Когато двамата тръгнаха на път, Максим бе на 16, а вече е на 17 години. С баща му са си направили парти за рождения ден, като са изяли няколко пакета храна, за разлика от други дни, в които са пестили ресурсите си.

През 2011 г. банкерът Стефан Иванов става първият плувец-аматьор, преплувал Ламанша. Преди това бяга на Берлинския маратон и на 100-километровия планински ултрамаратон “Обиколката на Витоша”. Сега той може да обнови списъка си със забележителни постижения.

 
banner
banner
Budnavarna