Начало » Политика » „Алфа Рисърч“: Слави Трифонов с най-високо доверие

„Алфа Рисърч“: Слави Трифонов с най-високо доверие

Традиционните играчи в политическото поле в България са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, започнали неотдавна нови политически проекти – шоуменът Слави Трифонов и бившият омбудсман Мая Манолова. Това коментира социологическата агенция „Алфа Рисърч“ към данните от изследване, проведено сред 1031 пълнолетни българи в края на септември.

Общо 36% от анкетираните имат доверие на Слави Трифонов, а 32.9% – на Мая Манолова. В същото време недоверието към шоумена е 26.8%, а към бившия омбудсман – 33.7%. „Алфа Рисърч“ мери рейтингите на двамата нови политически играчи за първи път. Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект, Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3 процента лично одобрение.

Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали шестпартиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство, коментират още от „Алфа рисърч“.

Двете основни характеристики на обществените нагласи към края на септември – сериозен спад на доверието към управляващите и неяснота относно изхода от политическата криза, оказват пряко отражение върху електоралните нагласи, коментират анализаторите. Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9 на сто пред левицата (20.5 процента срещу 19.6 на сто). Анализът показва, че парадоксалното на пръв поглед удържане на позиции от ГЕРБ се дължи на два основни фактора – ре-мобилизацията на твърдото ядро и на слабото преминаване на негови избиратели към конкурентни партии вдясно.

Протестите започнаха със силна модернизационна заявка, но в хода им най-силен тласък получи протестният ляво-популистки вот, отливащ се към поредните „нови“ проекти, отбелязват социолозите. Точно поради този ефект, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов продължава да бъде трета политическа сила (с 14.9 на сто подкрепа от гласуващите), но с известен спад в мобилизацията за гласуване сред неговите привърженици. „Демократична България“ запазва сериозния скок в подкрепата си от началото на протестите, но за момента без по-високо натрупване (9.4 на сто от гласуващите). Така, тя дели 4-то-5-то място с ДПС, което също бележи вътрешна мобилизация и достига 9.9 на сто вот. Бонусът, който новите протестни проекти получиха от масовите демонстрации, личи и в ръста на „Изправи се БГ“ на Мая Манолова (до 4.6 на сто от гласуващите.) Като най-сериозни губещи се очертават Обединени патриоти (3.8 на сто) и Воля (0.3 на сто), които засега остават под чертата.

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов биха получила 0.2 на сто, според данните.

От „Алфа рисърч“ отбелязват, че 10.1 на сто от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот. Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни – първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми, смятат анализаторите.

Регулярното тримесечно национално-представително проучване на „Алфа рисърч“ показва продължаваща подкрепа за протестите, задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, неясен изход от политическата криза и консолидация на вътрешното ядро на ГЕРБ.

Около две трети от пълнолетните българи (66.2 на сто) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства. Наблюдава се обаче интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни – намалява категоричната подкрепа за тях в София, а се увеличава тази в по-малките населени места. Изследването показва, че отделните социални групи проектират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него.

 
banner
banner
Budnavarna