Начало » Общност » Във Варна: Национална конференция, посветена на проблемите на четенето сред младите хора

Във Варна: Национална конференция, посветена на проблемите на четенето сред младите хора

На 5 и 6 октомври 2020 г. Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна организира национална конференция, посветена на проблемите на четенето сред младите хора – „Децата, училището, книгите и библиотеката”.

Конференцията отбелязва 90 години от обособяването на Детски и средношколски комплекс във Варненската библиотека и е част от диалога за проблемите на младите хора, знанието и подкрепата на детското развитие.

Участниците в конференцията – специалисти с различен поглед върху четенето и младата аудитория – библиотекари, учители, журналисти, писатели, издатели ще споделят опит и успешни практики как да провокираме интерес към книгите и четенето сред младата аудитория.

Стремежът ни е заедно в дискусия да очертаем проблемите на младежкото четене и осмислим нови идеи за възпитание и изграждане на читатели, съобщават организаторите.

Конференцията обединява в цялост спецификите на четенето според възрастовите разграничения на децата:

• 0 – 7 год. – Инициативи, свързани с първия досег с книгата;

• 7 – 11 год. – Модели за работа, свързани с четенето в начално образование – училищната библиотека, неправителствени организации, конкурсите за художествено творчество и
пр.;

• Тийн зона – Библиотека и училище – уроци в библиотеката, фестивали, фенове и прояви, „четене от екран”и пр.;

• Да пораснеш с библиотеката и книгите.

Съпътстващи събития:

Изложби: “Съкровищница на идеи”, Творчески дом на БАН – Варна; “Златните дни на детството” – съвместно с РИМ Етнографски музей Варна – детски игри и забава от първата половина на XX в., Регионална библиотека “Пенчо Славейков”, бул. Сливница 34, фоайе.

Конференцията ще се проведе при спазване на строги противоепидемични мерки!

 
banner
banner
BudnaVarna.com