Начало » Общност » Търговски трикове: Внасят евтини храни, а в магазините им – скъпи! Това сочат данните на НСИ за второто тримесечие

Търговски трикове: Внасят евтини храни, а в магазините им – скъпи! Това сочат данните на НСИ за второто тримесечие

Търговците са увеличили маржа си на печалба по време на кризата, показват данни на НСИ. Цените на вноса през второто тримесечие на годината са се понижили, а цените на стоките, продавани в магазините, нарастват.

При произвежданите в страната стоки ситуацията е подобна. Редица производители намаляват цените, когато стоките са за износ, но ги вдигат, когато са за пазара в страната.

През второто тримесечие на годината цените на внасяните стоки са с 6,3% по-ниски спрямо същия период на миналата, показват данните на НСИ. Същевременно годишната инфлация у нас към края на юни е 1,6%. Конкретно при внасяните алкохолни и безалкохолни напитки през второто тримесечие цените са с 10,7% по-ниски на годишна база.

Същевременно алкохолът в магазините през юни е бил с 3,5% по-скъп на годишна база, а минералните води, безалкохолните и соковете – с 2%.

При вноса рибата е била с 4,5% по-евтина от предходната година, а по магазините е била с 2,7% по-скъпа. При вноса им цените на кафето, чая и подправките са останали почти без промяна, а при продажбата им на дребно цените са повишени с 1,7% на годишна база.

Внасяните плодове и зеленчуци през второто тримесечие са били с 3% по-скъпи от същия период на 2019 г. Същевременно през юни при продажбата им на дребно в магазини и пазари зеленчуците са били с 9,7% по-скъпи на годишна база, а плодовете – с 18,8% по-скъпи.

Редица родни предприятия са намалили цените си за износ, но не и за пазара в страната. Общите цени на производителите за вътрешния пазар през юни са били само с 0,9% по-ниски на годишна база, а цените им за износ са се понижили средно с 6,8%.

Например цените на производителите на лекарства за вътрешния пазар са нараснали с 3%, а за износ са се понижили с 1,4%, съобщава „Труд“.

 
banner
banner
Петя Митева