Начало » Политика » Искат оставката на председателя на Общински съвет – Варна

Искат оставката на председателя на Общински съвет – Варна

Демократична България – Варна ще поиска на сесията утре оставката на председателят на ОбСВарна, стана ясно на пресконференция с участието на лидерите на обединението в морската столица Васко Василев и Нелко Начев, проведена днес.

Основният аргумент за исканата оставка е бездействието на председателя на Общински съвет -Варна Тодор Балабанов, както при изпълнение на функциите на съвета, така и при възникнали кризисни за Варна ситуации. „За една година ОбС реализира печален рекорд, само осем сесии, от които една тържествена“, заяви Васко Василев.

„Едни от най-важните комисии буквално не работят. Комисията „Архитектура и благоустройство“ не е заседавала повече от половин година, комисията „ Наука и образование“ – също. За една година има приети три решения. Комисия „БКД“ – един път за осем месеца. А Правна комисия даже не съществува.“ Той посочи също, че начинът, по който се свикват сесии и се изпращат материали, е в нарушение на правилника и лишава съветниците от възможността да вземат информирани решения по поставените казуси. Василев изрази недоволството си от факта, че такава важна тема за варненци ,като ремонта на Аспаруховия мост, е била разглеждана от Балабанов несериозно и некомпетентно, което е подигравка за жителите на морската столица. „Не може да се гледа на общинските съветници като на проформа машинки за гласуване, не за това са избрани“, подчерта Васко Василев.

Другият аргумент за оставката, посочен от другия съпредседател на ДБ-Варна Нелко Начев е, че в условията на най-голяма екологична криза във Варна, при внесено предложение от Демократична България за сесия, на която да се изслушат експертни мнения и да се даде информация от всички ангажирани институции, Тодор Балабанов въобще не реагира. Планираното теглене на банков заем от “Градски транспорт”, само преди няколко години финансирано с над 100 милиона по европроект за интегриран градски транспорт, е безвъзвратно закъсняла мярка. Решението за заем от 10 милиона се внася за разглеждане от Общинския съвет, без да е свиквана комисията по транспорт и без да са предприети нужните оздравителни мерки, с които да се прекрати работата на загуба. Начев изрази и притеснението си, че на последните сесии, както и на сесията утре, отново няма да бъдат допуснати граждани в залата. Макар това решение да се обяснява с епидемиологичната обстановка, на практика това възпрепятства гражданите да задават въпроси на местната власт. „Може да се влезе в ресторант, но не и на сесия“, подчерта той безсмислието на мярката. Демократична България – Варна очаква обсъждането на предложението за гласуване на оставка на председателя на Общински съвет – Варна утре да даде ясна представа на варненци за начина, по който работи местната власт.

 
banner
banner
Петя Митева