Начало » Общност » Кучкарникът в Каменар отново затворен

Кучкарникът в Каменар отново затворен

снимка: Будна Варна

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна е прекратила дейността на Общинския приют за бестопанствени кучета в Каменар на 24 септември.

Причината за затварянето е липсата на лекар и добри условия, съобщиха от фондация „Лъки Хънт“ във „Фейсбук“.

Според фондацията, която трябваше да поеме грижата за бездомните кучета, последният останал обитател на кучкарника е изчезнал мистериозно. Куче от породата кане корсо е трябвало да бъде осиновено от момиче, което всеки ден го е разхождало. Днес тя е съобщила на заместник-управителя на приюта, че кучето е избягало вчера, след като се уплашило от преминаващ автомобил.

Припомняме, че на 13 юли тази година Общинският съвет взе решение Община Варна и неправителствената организация да подпишат едногодишен договор за съвместна дейност, според който фондация „Лъки Хънт“ трябва да поеме грижата за бездомните кучета на морската столица.

Тогава стана ясно, че Общината ще участва със сума в размер до 200 000 лева с ДДС и че местната администрация ще предостави на фондацията хале 2 от приюта в Каменар за ползване при необходимост и за провеждане на кампанийни мероприятия за срока на договора.

На 23 септември обаче, след разпространена информация до медиите от пресцентъра на ГЕРБ, се разбра, че договор между Общината и „Лъки Хънт“ все още не е сключен, тъй като решението на ОбС-Варна е обжалвано във Варненския административен съд от Даринка Бързева – председател на СНЦ „Право на живот по закон”, и Диана Начева.

На 28 август съдът се е произнесъл, че оставя без разглеждане жалбите и прекратява производството, но „с разни процедурни хватки Бързева отлага получаването на решението, за да влезе в сила или да го обжалва пред по-висшата инстанция“, пишат още от ГЕРБ.

Според тях това е и причината за забавянето на договора с „Лъки Хънт“ и изпълнението на условията по него, включително и предвиденият ремонт.

От групата на партията в местния парламент припомнят, че от 489 000 лв. са предвидени 290 000 лв. за капиталови разходи, като нито миналата, нито тази година са изхарчени. Според отчета на зам.-кмета Тодор Иванов до юли са усвоени 85 000 лв. за осигуровки и издръжка.

 
banner
banner
Budnavarna