Начало » Общност » „Леко метро“ ще свързва индустриалната зона със Златни пясъци

„Леко метро“ ще свързва индустриалната зона със Златни пясъци

Предложение за изграждане на скоростен екологичен транспорт във Варна бе обсъдено на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“ към Общински съвет -Варна.

Ако проектът се осъществи, т. нар. „леко метро“ ще обхваща трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс Златни пясъци.

Предложението ще се реализира като част от инфраструктурния обект „Проектиране на реконструкция на бул. „Цар Освободител“ в участъка от бул.“Васил Левски“ до пътен възел Летище, район Младост, район Владислав Варненчик“.

Мотивите за изграждане на „леко метро“ са увеличения брой на автомобили в града и намалената пропускателна способност на голяма част от формираната улична мрежа. Не на последно място причини са влошената екологична обстановка, големите задръствания и трудното предвижване с градския транспорт.

Заложената сумата от 240 000 лв. ще бъде изразходвана за предпроектни проучвания, за определяне на терен за депо и изграждане на бул.“Цар Освободител“ и изготвяне на техническо задание за избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект – фаза технически проект. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2020 г.като компенсирана програма.

Припомняме, че още през юни кметът на Варна Иван Портних заяви, че има предвидено трасе за електрическа железница, която ще обслужва както градската част, но ще осигурява и връзка с курортите, летището и с новата индустриална зона, която се прави край Аксаково. Тогава стана ясно, че проектът е напреднала фаза и има запазено трасе.

източник: Морето.нет

 
banner
banner
Budnavarna