Начало » Общност » Пристигнаха новите-стари кораби за ВМС

Пристигнаха новите-стари кораби за ВМС

Новите кораби на ВМС, които бяха купени „втора ръка“ през есента на миналата година от Нидерландия, пристигнаха в неделния следобед във Варна. Те са натоварени на полупотопяем тежковоз, който плава под флага на Кюрасао. Минните ловци бяха натоварени на 7 септември в Нидерландия, а превозването има до България само струваше 2 млн. лв.

Корабите са стари, но реновирани, съобщават от Министерство на отбраната. За тях държавата плати близо 2 млн. евро бе докарването им до страната ни.

Парламентът ратифицира договора за покупката на двата минни ловци „Мааслуис” и „Хелевутслайс“ в началото на декември 2019 година.

Двата кораба са от същия клас като минния ловец “Цибър”, който беше купен от Белгия през 2004 г. – Tripartite. От тях са построени 45 кораба между 1981 г. и 1989 г. Проектът е съвместна разработка на Белгия, Холандия и Франция.

“Цибър” и новите кораби могат да се използват за противоминни операции, артилерийски стрелби, търсене и и спасяване по вода на самолети, кораби и хора зад борда.

 
banner
banner
Budnavarna