Начало » Култура » Захари Бахаров, Явор Гърдев и „Чамкория“ във Варна!

Захари Бахаров, Явор Гърдев и „Чамкория“ във Варна!

На 27 октомври от 19.00 часа в зала 1 на ФКЦ ценителите на театъра ще имат възможност да гледат един от хитовите спектакли на българската театрална сцена. Захари Бахаров ще гостува във Варна с моноспектакъла по романа на Милен Русков „Чамкория“.

Билетите са в продажба на касите на Българан и Фестивален и конгресен център.
Представлението ще се играе при допустима заетост на местата в залата до 50% от максималния капацитет и при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки. Всички присъстващи могат да се чувстват спокойни в здравословна среда, поради прецизното очистване на въздуха с HEPA филтри във вентилационната и климатична система на комплекса.

„Чамкория“ е представление, което те стиска за гърлото от мъка и смях и не те пуска до самия край. Вероятно не само заради професионалната игра на Захари Бахаров, който обира овациите като мъдрец – „тарикат“ в първия си моноспектакъл – „Чамкория“. Неговият герой Бае Славе коментира хората, нравите, политиката, войните и мнимите герои в тях, България, света и дори Вселената, докато прави поредния курс до Чамкория с омнибуса си. Той така образно описва – с хумор и добронамереност – останалите персонажи, главно пътници от омнибуса и колеги шофьори, всекидневни случки и исторически събития, че всичко преминава като филм в съзнанието на зрителя.

Именно на път към Чамкория през октомври 1928 г., Бае Славе прави следното разкрива жизнената си философия, правейки патриотично дълбокомислени разсъждения като това: „Че живеем некакси в тая злополучна България, понеже аз я мразим, обаче па я и обичам. Па защо я обичам, и с чук да ме удариш по главата, не моем да ти кажем! Аман от България, аман от тоя умерен пояс, и от равномерното движение на Земята аман! Много тъп ми се види мене умереният пояс, па да не кажем и Земята! Само неодушевените неща може да са толкова тъпи, упорити и еднообразни. Извиневам се, обаче що за тъпо нещо требва да си, за да се въртиш милиарди години около една звезда?! Върти се, братче, милиарди години около една звезда! Па вземи мръдни се малко, мини нанекъде! Но не! Все едно и също до края на света! Ама тя буквално смета да прави едно и също до края на света! Неам думи!“ Между остроумните наблюдения и разсъждения за човечеството и света мъдрецът – „тарикат“ от Банишора си „прави сметката“ – съобщава като постижение пристигането на всеки нов пътник, кахъри се, че парите все не стигат, въпреки че работи като роб, за да изхранва пет гърла – себе си, жена и три деца.

Голям смях пада около „възгледите“ му за семейството – спасение за жената и капан за мъжа, в който тя го вкарва лесно заради зависимостта му от нагона.
Актьорът Захари Бахаров е автор на сценичната адаптация заедно с режисьора Явор Гърдев. Художник е Светослав Кокалов.

 
banner
banner
Budnavarna