Начало » Общност » Противогрипните ваксини изчезнаха от варненските аптеки

Противогрипните ваксини изчезнаха от варненските аптеки

Има недостиг на противогрипни ваксини във варненските аптеки, показва проверка на Moreto.net

За медията служител от една от големите вериги във Варна коментира, че има два вида противогрипни ваксини, които се внасят у нас – холандската Инфлувак и френската Ваксигрип. И двете са четиривалентни с еднакви щамове. В началото на грипния сезон е внесено много малко количество Инфлувак в страната, но в момента е изчерпан.

Има недостиг, има търсене, но няма наличност на ваксини против грип във Варна, подобно е положението и в други градове в страната.

За холандската ваксина не се очаква внос до края на годината, а за френската се очаква наличности в края на месеца. Вероятно и тя ще бъде изкупена бързо, заради огромното търсене с оглед коронавируса.

В складовете за търговия с лекарствени продукти няма ваксина или на аптеките се продават минимални бройки. За пример бе даден, че тази година за близо 10 аптеки от веригата във Варна са отпуснати от складовете около 50 ваксини, докато за миналата година само за една аптека числото е надскачало 200 ваксини. Недостигът не е увеличил цената на ваксината против грип, тя е регулирана около 21-22 лева, коментира още аптекарят. Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки коментира, че за България са предвидени да бъдат доставени 340 хиляди противогрипни ваксини, но те няма да са достатъчно.

При ваксиниране против грип имунната система изработва собствена защита (антитела) срещу заболяването, ваксината е срещу грипните щамове двава от щам A–„Мичиган“ и „Сингапур“ и два от щам B–„ Колорадо“ и „ Пукет“.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева