Начало » Политика » 300 души напускат СДС, отиват в партията на Цветан Цветанов

300 души напускат СДС, отиват в партията на Цветан Цветанов

Представители на СДС от шестте района на Пловдив и от 15 общини от областта, около 300 души, ще продължават политическото си бъдеще в политическия проект на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Това обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив Георги Пилев, Николай Хаджийски и др., предаде БТА.

Обезпокоени сме от случващото се в партията, от липсата на диалог, както и от абдикацията на ръководството от възможността за правене на политика. Сред членовете на партията в Пловдив и областта има обезверяване и смятаме, че има отказване от идеалите на СДС, заяви Георги Пилев.

Според него сините, начело с ръководството им, абдикирали от политическия живот, а в редиците на Съюза на демократичните сили имало тотална липса на партиен живот.

„Над една година не е свикван висшият орган на партията във времето между Националната конференция и Националния съвет, който трябва да формира партийната политика. Контролният съвет, който следи за изпълнението на устава на партията също не е свикван от над две години, въпреки подадените жалби. Всичко това ни навежда на мисълта, че решенията в СДС се взимат авторитарно и е нарушен демократичният принцип в партията“, категоричен беше Георги Пилев.

Той добави, че сред електората и симпатизантите на синята идея се наблюдавало силно обезверяване и хората тълкували политиката, която води националното ръководство като отказ от идеите, заради които бе създаден СДС.

„Нашата дума не се чува на Национален съвет. Член съм на СДС от 30 години и така не е било, даже и телефоните не си вдигат“, коментира председателят на СДС-Пловдив Никола Хаджийски.

Георги Пилев пък допълни, че днес ще информират за решението си Националното ръководство на СДС.

„Заради това представители на 15 общини от областта и 6-те района в Пловдив, около 300 членове на партията, направихме детайлен анализ и стигнахме до решение, че в рамките на СДС не можем да получим политическа представителност на структурите, които са в областта. Така решихме, че единственият вариант да защитим идеите на нашата политическа общност е да потърсим политическото си бъдеще в друг политически субект. От всички политически субекти в публичното пространство, най-близък до нас идейно и геополитически ориентиран е проектът на Цветан Цветанов „Републиканци за България“, посочи Георги Пилев.

По думите му проектът на Цветанов бил ориентиран силно вдясно и бил с евроатлантическа насоченост.

След среща с Цветанов утре бившите вече сини обявяват публично решенията си.

„Смятаме, че този проект може да консолидира евроатлантическата общност в България“, подчерта Пилев.

Той допълни, че утре отцепниците ще се срещнат в Пловдив с Цветан Цветанов, за да обсъдят действията си, а после ще обявят публично взетите решения.

За БТА по телефона Тони Симидчиева, една от учредителите на СДС в Пловдив, заяви: „Няма да оставим СДС да умре и няма да скърбим за тях. Заради тези хора трупахме години наред негативи и сега ще трябва да възстановим всичко разрушено от тях“.

 
banner
banner
Budnavarna