Начало » Общност » Президентът Радев: Категорично ще наложа вето върху Изборния кодекс

Президентът Радев: Категорично ще наложа вето върху Изборния кодекс

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс, предаде БНР.
Държавният глава каза това пред журналисти. Той присъства на тържествената литургия по случай днешния празник в църквата „Света София“.

Президентът подчерта, че е категоричен в решението си .“Категорично“, отговори Радев на въпрос за гледаните от депутатите в момента промени в Изборния кодекс и дали вижда основания за президентско вето от това, което чува.

Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани, а има и икономически измерения, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване, коментира президентът и добави, че категорично ще наложи вето на този закон.

Румен Радев също така смята, че управляващите се опитват да доразпределят порциите във властта и да влияят на изборите като ги манипулират.

Държавният глава коментира и вчерашното напрежение след  като протестиращи окупираха приемната на Народното събрание.

При принудителното извеждане на майките от инициативата „Системата ни убива“ от сградата на парламента, служителите на Националната служба за охрана са действали по указания на председателя на НС Цвета Караянчева, каза президентът, според когото проблема за случилото се не е в НСО:

„Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни, лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка – хората да дойдат при това управление. И аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие подчинеността и контрола върху НСО“.

„Дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се води в ЕП, а българските управляващи отричат съществуването на проблема“, каза още президентът. „Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в ЕП, но ЕП ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките“.

Източник: БНР

 
banner
banner
Петя Митева