Начало » Общност » Община Варна е подписала договори за заеми за 45 млн. лв. през миналата година

Община Варна е подписала договори за заеми за 45 млн. лв. през миналата година

Община Варна е подписала договори за заеми за повече от 45 млн. лв. през 2019 г., от които е усвоила по-малко от 18 млн. лв.  Това става ясно от отчета за изпълнението на бюджета за миналата година, който ще бъде представен на публично обсъждане днес от 15:00 ч. в Юнашкия салон.

Най-големият кредит, теглен от Община Варна през миналата година, е за 30 млн. лв. С тази сума се финансират спортните комплекси на улица „Студентска” и в квартал „Виница”, новите спортни площадки в училища и детски градини, както и ремонтите на  улици. От кредита са усвоени малко над 16 млн. лева.

Със заем за 7,1 млн. лв. се изгражда и спортният комплекс в квартал „Владислав Варненчик”, като през 2019-та са усвоени 1,4 млн. лв. Срокът за неговото погасяване е 15 години и половина.

Близо 11 години ще бъде изплащан кредит за модернизация на зоопарка, който е за 1,2 млн. лева. От него през миналата година не са усвоени средства.

Другият договор, който Община Варна е подписала, е за заем за над 6,6 млн. лв. С него ще се съфинансира изграждането на новото рибарско пристанище в квартал „Аспарухово”.  От сумата са усвоени около 360 хил. лв.

През миналата година Община Варна е погасила заем за 30 млн. лв., теглен през 2007 г., и е усвоила 10,4 млн. лв. от кредити, отпуснати в предишни години.

Според Българската агенция за кредитен рейтинг Община Варна се характеризира с добра кредитоспособност в краткосрочен и средносрочен план, като финансовата прогноза е изготвена за периода 2019 г. – 2021 г.

Бюджетът на Варна през 2019 г. възлиза на близо 435,5 млн. лв., от които 66,5 млн. лв. са получени по европейски проекти и програми. Договорът на най-висока стойност, който е сключен през миналата година, е за екологичен градски транспорт и е за близо 85,4 млн. лв. От тях безвъзмездното финансиране е 70 млн. лв.

Сред другите проекти са изграждането на център за лица е деменция, патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания и подобряване на социалната инфраструктура.

Общинската капиталова програма е в размер на близо 152,5 млн. лв., като малко над 1/3 от сумата е изразходвана за строителството на булевард „Васил Левски“. За ремонти на улици са изхарчени 8,7 млн. лева.

Източник: dnews.bg

 
banner
banner
Петя Митева