Начало » Общност » Със 160 лв. на месец – 1,3 милиона българи гладуват, мизерстват…

Със 160 лв. на месец – 1,3 милиона българи гладуват, мизерстват…

Татяна получава минималния размер пенсия на месец. Налага й се да работи, за да се справи с разходите си. Споделя, че много от познатите ѝ са в подобна ситуация, съобщи Bulgaria On Air.

По данни на НСИ за 2019 г. най-бедните 10% от българите получават едва 1922 лв. годишно или 160 лв. месечно. А от социалното министерство отчитат над 1.3 млн. души, които живеят под прага на бедността. И предлагат неговият размер да се повиши с 6 лв. за следващата година.

Предложенията за прага на бедността срещнаха подкрепата на бизнеса. Синдикатите приветстваха идеите частично. Друга мярка обаче не получи одобрението на социалните партньори – при неверни данни от ТЕЛК решения, медицински комисии към НОИ да искат допълнителни изследвания и преразглеждане на определението. А мотивите на синдикати и работодатели са различни.

От ресорното министерство направиха анализ и на прилаганата икон.мярка за подпомагане по време на пандемията, известна като 60/40. Социалните партньори настояват тя да бъде удължена и след 1ви октомври, а от бизнеса призоваха за разработването на цялостно антикризисно законодателство за справяне с подобни ситуации за в бъдеще.

 
banner
banner
Budnavarna