Начало » Общност » Колко струва един първокласник във Варна?

Колко струва един първокласник във Варна?

На прага сме на 15 септемвеи, времето, когато ще удари първият училищен звънец. Събитието ще бъде посрещнато с трепет и вълнение най-вече от бъдещите първокласници и техните родители.

В последните дни в големите вериги магазини са препълнени от родители, пазаруващи пособия за предстоящата учебна година. Книжарниците също са препълнени, а торбите преливат от най-различни ученически пособия, записани в дълъг списък.

Очаквано най-скъпа е раницата. По-качествените, които имат ортопедичен гръб и дишаща материя, започват на цени от 60-70 лв., но може да надвишат и 300 лв.

Пакет от необходимите за първо време тетрадки, подвързии и етикети, химикали, флумастери, моливи, пастели, боички, пластелин, блокчета, линии и др., струва средно около 50-60 лева.

Учебниците са безплатни, но родителите трябва да заделят между 40 и 60 лева за различни помагала, които обикновено се закупуват организирано в училище и долу-горе същите пари за спортен екип и гуменки или маратонки за физическо, като цената става двойна, в зависимост от марката.

За много ученици униформата е задължителна, като за всяко училище тя е различна. Ориентировъчно цената на една униформа е между 70 и 100 лв., независимо от това обаче, трябва да се отделят разходи за облекло и празничен тоалет, като средствата за това са индивидуални.

Източник: Moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева