Начало » Общност » Морето е стигало до идеалния център на Варна (снимки)

Морето е стигало до идеалния център на Варна (снимки)

Пространството около градинката на улица „Цар Симеон I“ в идеалния център на Варна, където се извършват археологически проучвания, вероятно е било морски бряг през епохата на античността. За това свидетелстват направените сондажи в района, съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Валери Йотов от РИМ–Варна.

„Образно казано, тук е бил плажът. Със сондажи проверихме, че отдолу има само пясък. Буквално това е била линията на града. През последните дни открихме и един от мръсните канали на античния Одесос. Нормално е тези води да се изливат в морето”.

Проучванията в пространството между улиците „Козлодуй“, „Цар Симеон I“, „Цариброд“ и „Л. Заменхоф“ ще бъдат замразени и ще продължат през следващата година. След приключването им ще бъде разработен проект за експониране на старините.

В района се е намирала крепостна стена от три периода – от епохата от късния елинизъм, от римския и от византийския период. Върху нея през 19. век е бил изграден беглишки хамбар, чиито основи бяха премахнати през август. Това стана с багер и предизвика недоволства в социалните мрежи. Дейностите са извършени след препоръка на комисия от министерството на културата, обясни доц. Йотов.

Хамбарът е бил съборен през 1936 г., а камъните от него са използвани за градежа на стадион „Тича”. Според доц. Валери Йотов археолозите са имали шанс, че след това пространството не е било застроено и е било превърната в градинка.

Източник: dnews.bg

 
banner
banner
Петя Митева