Начало » Общност » Рекордна смъртност от коронавирус през август

Рекордна смъртност от коронавирус през август

Август се оказа с най-висока смъртност от началото на коронакризата. България е на второ място по смъртност и в Европа. Какво да очакваме от учебния септември?

 

37% от починалите от Ковид-19 са през август и имаме ръст спрямо юли. Месецът беше и с най-голям процент починали без придружаващи заболявания. По 8 души средно на ден губят битката с болестта. Това каза в „България сутрин“ доброволецът във ВМА и учител по математика Петър Велков, предаде „ДНЕС.bg“.

 

По думите му тенденцията при смъртността е рекордна в рамките на седмица – 66 души за 7 дни.

 

„Процентът на хоспитализираните също расте. Критичните случаи са с голям скок също“, каза той за Bulgaria ON AIR.

 

„България е на второ място по смъртност. Малко са странни тенденциите, а някои държави регистрират по-голяма заболеваемост. Най-вероятно не се тестват таргетирано хората. Вероятно не могат да се тестват контактни лица. Имаме области, където между 50-60% са хоспитализирани, което показва, че късно хващаме болестта“, допълни Петър Велков

 

Според него между 30% и 80% е делът на тестваните от пътуващите.

 

„Хубавото беше, че времето беше топло и хората бяха навън. Обществото се отпусна и някои хора се измориха да спазват мерките. В офисите е рискова среда, както и в училищата. Заради лошото време хората ще прекарват повече време вътре, което ще доведе до покачване на заразените“, прогнозира Велков.

 

„Септември започна ужасяващо за медицинските специалисти. Почти всички държави, в които учениците се върнаха в клас, бележат ръст. Трябва да се очаква, че това ни чака и нас може би към края на септември. Остават въпросителни, по ковид мерките има доста неясноти в училищата. Надявам се образователното министерство и МЗ да подходят гъвкаво и заедно с директорите да минимизират рисковете“, допълни той.

 

 
banner
banner
Петя Митева