Начало » Общност » Легендарният ферибот на Варна преустанови дейност

Легендарният ферибот на Варна преустанови дейност

„Героите на Севастопол“ – последният кораб по фериботната връзка между Варна, Черноморск и Поти, преустанови дейност. Плавателният съд е собственост на държавната фирма „Български морски квалификационен център“ (БМКЦ), а съвсем доскоро го оперираше БМФ. От 12 август обаче на сайта на БМКЦ е публикувана обява за ново отдаване на кораба. „БМФ прекрати чартъра и го върна на БМКЦ. Върви процедура по отдаване под наем, но засега няма кандидати“, заяви пред „Сега“ изпълнителният директор на държавното дружество Ивайло Гавраилов. Параходството се е отказало поради лоша пазарна конюнктура и трупане на загуби. Гавраилов не е оптимист за намиране на нов клиент. От обявата е видно, че търгът е трябвало да се състои на 28 август, но очевидно не се е провел.

Фериботната връзка на Варна стартира през 70-те години на миналия век. От самото начало тя има буквално легендарен характер – символ е на крепкото икономическо сътрудничество между България и тогавашния СССР, а и на дружбата в исторически план: два от корабите, собственост на България, са кръстени „Героите на Одеса“ и „Героите на Севастопол“, реципрочно – съветските се казват „Героите на Шипка“ и „Героите на Плевен“. Дълги години маршрутът бе Варна – Иличовск (старото име на Черноморск). Фериботната линия оцеля и при драматичните промени от 90-те нататък: съветските съдове станаха украински, а БМФ продължи да експлоатира българските, дори след като бяха извадени от активите на параходството при приватизацията му през 2008 г. (то бе купено от братя Домусчиеви). Към маршрута бе прибавено и грузинското пристанище Поти/Батуми. Постепенно обаче Украйна започна да недоволства от българските си партньори, в резултат преди 5-6 години спря от движение нейните „Герои“. През 2019 г. пък българското правителство реши да продаде „Героите на Одеса“, който подобно на сега преустанови дейност поради липса на товари. Закотвянето на „Героите на Севастопол“ е епизод от този затихващ процес, който поради ред икономически фактори, сред които и отражението на коронавируса, вероятно ще се окаже фатален.

Последно корабът е бил в Черноморск на 10 август, на 15-и в Поти, а след четири дни се е прибрал в България. „Така Варна остана без този превоз“, обобщи Гавраилов. Ферибот се движи между Бургас и Батуми, инвеститор там е Цветелина Бориславова.

ПАРИ

Гавраилов не даде подробности ще плати ли БМФ компенсации за прекратения чартър, но уточни, че нещата са уточнени предварително с договор. Обявата за новия наем гласи, че договорът трябва да е 730 дни, като началната тръжна цена е 750 долара на ден. Гавраилов каза още, че казусът с продажбата на „Героите на Одеса“ е в Агенцията за публичните предприятия и контрол (бивша по приватизацията), но няма информация докъде е стигнал.

 
banner
banner
Budnavarna