Начало » Общност » Палатковият лагер във Варна с отворено писмо до гражданите

Палатковият лагер във Варна с отворено писмо до гражданите

Уважаеми съграждани и гости на Варна, на 6 септември всички ние ще отбележим 135 години от една от най-светлите дати в българската история. Денят на Съединението е дата с епохално значение в героичната борба за независима българска държава.

 

На този ден няма по-логично място за отдаване на почит към делото на Съединението от Паметника на загиналите във войната със Сърбия. С безусловната победа в Сръбско-българската война младата българска държава успява по категоричен начин да отстои това единение и да получи международно признание.

 

Община Варна е организирала шествие до паметника, заупокойна молитва и церемония по полагане на венци около 11 часа днес.

 

Палатковият лагер на протестиращите срещу днешната власт е разположен в близост до паметника, затова декларираме своето желание тази паметна дата да не бъде опорочена и призоваваме:

 

Органите на реда: Да не прибягват до действия извън минимално необходимите за осигуряване на реда и сигурността и да отстраняват своевременно евентуални провокатори.

 

Представителите на местната и държавна власт: Да не провокират граждани със своите думи и действия.

 

Протестиращите: Да проявят уважение към паметта на загиналите и да не опорочават тази светла дата с вербална агресия. Допустим е само мълчалив протест, без да се възпрепятства достъпът до паметника.

 

Жителите на Варна: Да не се подвеждат по крайни действия от когото и да било. В лагера спазваме нормите за мирен протест и очакваме действията на охранителните органи да бъдат в съответствие.

 

Ние от Палатков лагер Варна заявяваме ясно, че няма да пречим на ритуала на отдаване на почит към загиналите и призоваваме всички присъстващи да последват примера ни.

 

Поведението ни на този паметен ден няма да отразява нашето неодобрение към властта, а ще бъде израз на гражданската съвест и отношение към героичното минало на нашата държава.

 

Да живее България! Палатков лагер Варна, завършва отвореното писмо.

Източник: Черно море

 
banner
banner
Петя Митева