Начало » Общност » Нови предложения за разширяване на „синя зона“ във Варна

Нови предложения за разширяване на „синя зона“ във Варна

Много предложения за разширяване на синята зона са получени след пускане в експлоатация на  „синя зона – широк център”. За въвеждане на платено кратковременно паркиране настояват жители на кварталите „Чайка”, „Погребите” и  около Лятно кино „Тракия”, разкри в предаването „Зала Пленарна” на Дарик управителят на „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов.

 

„На места, на които не сме си и представяли, че ще има свободни паркоместа, ситуацията е коренно различна- няма автомобили по тротоарите и неправилно паркирани коли. Натоварено е обаче край „синята зона”, отбеляза Иванов.

 

 

Ново разширение на зоната за платено паркиране обаче може да се направи след анализ и промени в съответната наредба. Предстои да бъде направен анализ и дали в събота и неделя „синята зона” да работи, уточни шефът на „Общински паркинги и синя зона”.

 

В момента капацитетът на зоната е 9000 места, от които 5800 са в „синя зона – широк център”. Пропуснатите ползи заради извънредното положение през пролетта трудно ще бъдат наваксани, коментира Младен Иванов. Той посочи, че приходите от кратковременно паркиране през август са 370 000 лева, което е над 2 пъти повече в сравнение с миналогодишния август, когато са били 160 000 лева.

 

 

Броят на електрическите коли във Варна расте с геометрична прогресия, поакзват наблюдения на Иванов. Той разкри още, че до края на септември ще бъдат монтирани всички зарядни станции за електромобили в „синята зона“. Към момента са поставени две станции за публично ползване – на улиците „Цариброд” и „Мусала”, и 9 за обслужване на 18-те служебни електромобила на общинското предприятие. На тях за час и половина може да бъде зареден от 0 до 100 %  електрически автомобил от среден клас с батерия 30 kW.

 

От зарядните станции могат да се възползват и собствениците на електрически тротинетки, посочи шефът на общинското предприятие.

 
banner
banner
Петя Митева